Stel: je betaalt onderhoudsgeld voor je zoon of dochter die hogere studies volgt, maar je student behaalde alweer slechte examenresultaten het afgelopen semester. Zijn er grenzen aan je onderhoudsplicht? 

 

Als ouder moet je je kind(eren) in principe onderhouden tot ze op eigen benen kunnen staan. Daarop staat geen leeftijd. 

Als je kind hogere studies volgt, dan moet je het normaal onderhouden tot het een diploma behaald heeft, op voorwaarde dat de studies normaal verlopen zonder ernstige vertragingen waar het kind aan kan doen. 

Als je kind (meermaals) buist voor de examens, dan is dat niet automatisch een reden om je onderhoudsplicht te stoppen. 

Er wordt gekeken naar de precieze omstandigheden en de context, bijvoorbeeld: als je kind het psychisch erg zwaar had tijdens de examenperiode, als je kind zich moeilijk kon aanpassen aan het afstandsonderwijs, enzovoort. 

Twijfel je als ouder of je kind wel moeite doet voor zijn/haar studies en wil je het onderhoudsgeld aanpassen of stopzetten? 

Je kan best eerst in gesprek gaan. Een familiaal bemiddelaar kan daarbij helpen. 

Als dat tot geen oplossing leidt, dan beslist de familierechter

Je vindt meer informatie over onderhoudsgeld voor je kinderen in de fiches op onze website

Ben je hulpverlener en heb je vragen over het onderhoudsgeld voor kinderen? Je kan nog inschrijven voor de vorming ‘Kleine kinderen worden groot: wat met de onderhoudsbijdragen van gescheiden ouders?’ op dinsdag 29 maart 2022. 

Lees meer informatie op onze website of schrijf je direct in.  

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant