Een vreemdeling van buiten de Europese Unie die voor een kort verblijf naar België komt, moet voldoende inkomsten hebben. Als zijn inkomsten niet hoog genoeg zijn, dan moet hij aan een garant vragen om zich borg stellen. Vanaf 1 december moet de garant minstens 2.048,53 euro netto verdienen.

Voldoende inkomsten

Als vreemdeling van buiten de Europese Unie heb je normaal een visum nodig als je voor een kort verblijf naar België komt, bijvoorbeeld: om de eindejaarsfeesten bij je familie door te brengen, voor een citytrip, enz.

Een kort verblijf is een verblijf van maximum 3 maanden.

Voor een visum kort verblijf moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld aantonen dat je voldoende inkomsten hebt om de kosten tijdens je verblijf te dekken:

  • 95 euro per dag als je in een hotel verblijft;
  • 45 euro per dag als je bij vrienden of familie logeert.

 

Verbintenis tot tenlasteneming door een garant

Als je eigen inkomsten niet volstaan, dan moet je aan een garant vragen om zich borg voor je te stellen via een verbintenis tot tenlasteneming.

Vanaf 1 december 2023 moet de garant minstens 2.048, 53 euro netto verdienen. Dat bedrag komt overeen met 120% van het leefloon. Als het leefloon later verhoogd of geïndexeerd wordt, dan gaan de inkomsten die de garant moet hebben ook stijgen.

 

Opgelet!  Ook als je bent vrijgesteld van een visum kort verblijf omdat je uit een land komt waarmee België een akkoord heeft gesloten, moet je voldoen aan de inkomstenvoorwaarden, zowel voor jou als voor je garant.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant