Eindelijk! De wet voorziet een uitzondering voor analfabeten die de Belgische nationaliteit willen. Om Belg te worden, moet een analfabeet alleen bewijzen dat die Frans, Nederlands of Duits kan spreken en verstaan. 

Als je de Belgische nationaliteit wil, moet je aantonen dat je Nederlands, Frans of Duits kan spreken en schrijven. Voor analfabeten voorziet de wet nu een uitzondering. Dan moet je alleen bewijzen dat je Frans, Nederlands of Duits kan spreken en verstaan
Een analfabeet moet dus alleen mondelinge kennis van 1 van de 3 landstalen hebben. 

Je moet een bewijs voorleggen waarin staat dat je niet kan slagen voor de schriftelijke test (niveau A2). Dat kan bijvoorbeeld met een certificaat van een alfabetiseringscursus. 

Vroeger moesten analfabeten Nederlands, Frans of Duits kunnen spreken én schrijven. In maart 2023 oordeelde het Grondwettelijk Hof dat deze voorwaarde discriminerend was. Want analfabeten kunnen niet lezen of schrijven. 

De wet is nu eindelijk veranderd om een einde te maken aan deze discriminatie.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant