Als je internationale bescherming (asiel) vraagt, dan heb je normaal recht op een opvangplaats. Voor medische zorgen kan je terecht bij de arts van het opvangcentrum. Wat als je geen plaats krijgt in een opvangcentrum, waar kan je dan terecht als je ziek bent of verzorgd moet worden?

Personen die internationale bescherming (asiel) hebben gevraagd en voor wie er geen plaats is in een opvangcentrum, kunnen aan Fedasil vragen om hun medische kosten te betalen.

Daarvoor moeten ze:

 

Opgelet!
Door de opvangcrisis moeten sommige personen een tijd(je) wachten voor ze hun aanvraag tot internationale bescherming kunnen indienen.

Ze krijgen nog geen opvangplaats. Hebben ze al recht op tussenkomst voor hun medische zorgen? Kunnen ze een aanvraag indienen bij Fedasil? Of moeten ze hulp vragen aan het OCMW? Of is er een andere instantie die hen kan helpen?
Het antwoord is niet duidelijk. De discussie is heel actueel en de situatie verandert van dag tot dag. We volgen het op.

Als de persoon in gevaar is en de medische verzorging hoogdringend is, dan moet een spoedarts hulp bieden. Het maakt in zo'n situatie niet uit wie de medische kosten gaat betalen.

Wil je meer info over 'Vreemdelingen en gezondheidszorgen'? Schrijf je dan in voor onze vorming van 12 oktober

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant