Vanaf 19 april mag je België weer verlaten. Heeft dat gevolgen voor vreemdelingen die illegaal in België  verblijven en die van de Dienst Vreemdelingenzaken een bevel krijgen om het grondgebied te verlaten?   

 

Weinig. Ook tijdens de lockdown kon je als vreemdeling die illegaal verbleef een bevel krijgen om het grondgebied te verlaten, vrijwillig of gedwongen. Hoe de terugkeer verloopt hangt af van je land van herkomst en of je vrijwillig of gedwongen vertrekt.

Als je als illegaal verblijvende vreemdeling terugkeert naar je land van herkomst wordt dat door de Belgische douane steeds als een essentiële reis beschouwd. Voor de Belgische douane gaan er geen problemen zijn voor het vertrek.

Maar wat gaat er gebeuren aan de douane in je land van herkomst? Gaan ze je zomaar binnenlaten als je uit België (een rode zone) komt?  

  • Als je zelf je terugreis wilt organiseren, raadpleeg dan de reisadviezen op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken om te zien of de grenzen van je herkomstland geopend zijn en wat de voorwaarden zijn om terug te keren, bijvoorbeeld:
    • of je een negatieve coronatest moet voorleggen;
    • of je in quarantaine moet;
    • enz.



      ​​Je kan ook contact opnemen met je ambassade of consulaat.

       
  • Je kan aan de Dienst Vrijwillige Terugkeer van het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil) vragen om je terugreis te organiseren.

Fedasil kan tussenkomen in de kosten van de coronatest en de hotelkosten als je in je herkomstland in quarantaine moet.

Via het gratis nummer 0800 327 45 geeft Fedasil je praktische informatie.

  • Als je in een gesloten centrum verblijft en de DVZ je gedwongen wil verwijderen, dan word je in het centrum getest. Als de test negatief is, krijg je een document ‘fit to fly’. De DVZ organiseert ook de opvang in een hotel in je herkomstland als je daar in quarantaine moet.

Als een gedwongen uitwijzing op korte termijn niet mogelijk is, dan mag de DVZ je niet opsluiten in een centrum voor illegalen. Dat kan bijvoorbeeld omdat er geen vlucht is of omdat de grenzen van je land van herkomst nog steeds gesloten zijn.

Daarnaast moet je ook een paspoort hebben of een attest dat je een onderdaan bent van dat land.

 

In sommige situaties kan je ook beslissen om niet te vertrekken. Je kan bijvoorbeeld een uitstel van vertrek vragen, in beroep gaan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, enz.

 

Ben je hulpverlener en heb je vragen over de opties voor personen die illegaal verblijven? In onze vorming van 29 april 2021  ‘Bevel om het grondgebied te verlaten, wat nu?’ krijg je meer info.

  

Heb je nog andere juridische vragen rond de coronacrisis? Klik dan rechtsonder op onze virtueel assistente Lexie. Zij helpt je verder naar het juiste antwoord.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant