Kinderen hebben het recht om gehoord te worden door de familierechter wanneer die bij een scheiding een beslissing moet nemen rond de verblijfsregeling. Vorige week heeft het Grondwettelijk Hof beslist dat het recht om te worden gehoord niet enkel geldt voor kinderen van dezelfde ouders, maar ook voor hun halfbroers en zussen. 

Als ouders uit elkaar gaan, moeten ze een verblijfsregeling uitwerken voor hun minderjarige kinderen.  Bij ouders die al kinderen hebben uit vorige relaties kan het behoorlijk moeilijk zijn om een evenwichtige regeling uit te werken. Wat met de rechten van halfbroers en halfzussen?  

Er zijn nieuwigheden: 

  • Sinds juli 2021 kent de wet aan alle broers en zussen het recht toe om persoonlijk contact met elkaar te onderhouden, ook aan halfbroers en aan halfzussen. 

     
  • Als de ouders er zelf niet uit geraken, dan kunnen ze aan de familierechter vragen om te beslissen rond de verblijfsregeling van hun kinderen. Bij een procedure voor de familierechter hebben de kinderen het recht om te worden gehoord en aan de familierechter hun mening te geven over de situatie.  



    Op 21 april 2022 heeft het Grondwettelijk Hof beslist dat het recht om te worden gehoord niet enkel geldt voor de kinderen van dezelfde ouders over wie de rechter moet beslissen. Ook hun halfbroers en halfzussen hebben het recht om te worden gehoord en hun mening te geven. Als de verblijfsregeling van hun halfbroer of halfzus gaat veranderen doordat hun ouders uit elkaar gaan, dan heeft dat ook invloed op hun leven. Daarom hebben ze het recht om hun mening te geven. 

In onze website vind je meer info rond de verblijfsregeling van kinderen en rechten van broers en zussen. 

Ben je hulpverlener en krijg je regelmatig vragen rond familiale conflicten, dan kan je je inschrijven voor onze webinar van 19 mei 2022: ‘De Kamer voor Minnelijke Schikking in de Familierechtbank’.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant