Sinds kort bestaat er een vereenvoudigde procedure om de ondersteuningsbehoefte te evalueren van een kind met een handicap. Die evaluatie is belangrijk om te bepalen of het kind recht heeft op de zorgtoeslag en op welk bedrag. 

 

De zorgtoeslag maakt deel uit van het Vlaams Groeipakket. Het komt boven op het basisbedrag, als het kind een handicap heeft en daardoor extra ondersteuning nodig heeft. De zorgtoeslag is bedoeld om de extra kosten voor die ondersteuning te betalen.  

Bij elke aanvraag voor een zorgtoeslag, wordt de ondersteuningsbehoefte van het kind geëvalueerd. Een arts van het agentschap Opgroeien gaat na in welke mate: 
  • het kind moeilijker kan deelnemen aan het dagelijks leven; 
  • het gezin daardoor bepaalde maatregelen moet nemen. 

Het resultaat van die evaluatie is een puntenscore. Die puntenscore bepaalt of het kind recht heeft op de zorgtoeslag en op welk bedrag. 

Met de nieuwe, vereenvoudigde procedure wordt er een vaste puntenscore bepaald voor aandoeningen die onder 5 clusters vallen. Zo moet de arts niet langer per individueel dossier de ondersteuningsbehoefte evalueren en een puntenscore toekennen. Daardoor worden heel wat dossier sneller behandeld. 

Volgens de standaardprocedure wordt het puntenaantal individueel bepaald op basis van: 
  • de verplichte documenten bij de aanvraag (psychosociale en medische inlichtingenformulieren, specifieke vragenlijsten); 
  • een medisch onderzoek van het kind (via videogesprek, in de praktijk van de arts of bij je thuis). 

Bij de clusterprocedure daarentegen, wordt er automatisch een vast puntenaantal toegekend, als het kind een handicap of aandoening heeft die tot een van de 5 clusters behoort. 

Voor welke aandoeningen? 
  • ADHD en/of ASS met een normale tot zwakke begaafdheid; 
  • een mentale retardatie; 
  • een mentale retardatie én ADHD en/of ASS; 
  • diabetes; 
  • visusstoornissen of gehoorstoornissen. 

Wat moet je doen? 

Niets bijzonders. Je moet de zorgtoeslag aanvragen volgens de gewone procedure. 

Op basis van de gegevens van je aanvraag, bepaalt de evaluerend arts of je kind tot een van de 5 clustergroepen behoort.  

In dat geval gebeurt de evaluatie automatisch. Je krijgt het resultaat van de evaluatie en de beslissing over de zorgtoeslag direct in je e-box of per brief. 

Als je kind niet in aanmerking komt voor de clusterprocedure, dan gebeurt de evaluatie volgens de standaardprocedure. 

Je vindt meer informatie over: 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant