Als je als alleenstaande werkloze je woning deelt met andere personen, dan heb je soms toch recht op een werkloosheidsuitkering als alleenstaande. 

 

 

De RVA mag zich niet louter baseren op de gegevens uit het bevolkingsregister, maar moet kijken naar je feitelijke gezinstoestand. Je moet zelf bewijzen dat jij en je huisgenoten geen gemeenschappelijk huishouden hebben.  

Volgens de werkloosheidsreglementering ben je samenwonende als je onder hetzelfde dak woont met 1 of meer andere personen én je een gemeenschappelijk huishouden hebt.  

Het Hof van Cassatie preciseerde al dat huisgenoten niet alleen de huishoudelijke kosten moeten delen, maar ook andere huishoudelijke zaken samen moeten regelen én daarvoor elk financieel bijdragen om als samenwonende te worden beschouwd.  

Bijvoorbeeld: de woning onderhouden, boodschappen doen, samen koken en eten, enz. 

Als je als alleenstaande werkloze je woning deelt met andere personen, maar verder je eigen dagelijkse kosten betaalt, dan heb je in principe recht op een werkloosheidsuitkering als alleenstaande.  

De RVA moet je uitkeringsaanvraag beoordelen op basis van je feitelijke situatie. Als jij en je huisgenoten op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn, dan mag de RVA je niet automatisch als samenwonende beschouwen. 

Je moet zelf bewijzen dat je feitelijk geen samenwonende bent, ook al deel je je woning met andere personen. Als je dat niet doet, dan mag de RVA zich wel baseren op de gegevens uit het bevolkingsregister en mag de RVA besluiten dat je samenwonende bent. 

Je kan je feitelijke gezinstoestand aangeven via het formulier C1 ‘Aangifte van de persoonlijke en familiale toestand’. Je dient het formulier in bij je uitbetalingsinstelling

  • als je een werkloosheidsuitkering aanvraagt
  • telkens als er iets verandert in je persoonlijke of gezinssituatie dat een invloed kan hebben op je uitkering (bijvoorbeeld: je verhuist, je partner trekt bij je in, je krijgt een kind, je moet onderhoudsgeld betalen, enz.). 

Op het formulier vul je de gegevens in van de personen met wie je je woning deelt en wat jullie relatie is. Je kan extra documenten toevoegen die bewijzen dat je geen gemeenschappelijk huishouden hebt. Bijvoorbeeld: rekeninguittreksels, aankoopfacturen van je eigen spullen, beschrijving van hoe je je huishouden organiseert, je huurovereenkomst, enz. 

Opgelet ! 

  • Als je uitbetalingsinstelling merkt dat je verklaringen afwijken van de informatie uit het bevolkingsregister, dan moet je de kans krijgen om je verklaring toe te lichten vooraleer ze je dossier doorsturen naar de RVA. 
  • Als de RVA je toch als samenwonende beschouwt en je niet akkoord bent met de beslissing, dan kan je in beroep gaan bij de Arbeidsrechtbank. 

Meer informatie over de werkloosheidsuitkering als je je woning deelt, lees je in onze nieuwe fiches. 

Ben je hulpverlener en heb je vragen over de gevolgen van je woning delen op je sociale uitkering? In onze vorming van 10 juni 2021‘Wat zijn de gevolgen voor je sociale uitkering als je je woning deelt’ krijg je meer info.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant