Sinds 1 januari 2023 is een zaterdag in principe geen werkdag meer. Voor het arbeidsrecht en sociale beschermingsrecht is er een uitzondering: in die rechtstakken blijft zaterdag wel een werkdag.

Sinds 1 januari 2023 is er een nieuwe definitie van een 'werkdag' in het Burgerlijk wetboek.

Een werkdag is nu 'elke weekdag, behalve:

  • een zaterdag (nieuw);
  • een zondag;
  • een wettelijke feestdag'.

Dat heeft vooral gevolgen om termijnen in een procedure voor de rechtbank te berekenen.

Bijvoorbeeld: bij een beslagprocedure, als roerende goederen openbaar verkocht worden, dan moet de verkoopdatum minstens 3 werkdagen op voorhand aangekondigd worden.
Als de openbare verkoop doorgaat op maandag 16 januari 2023, dan moest die datum aangekondigd worden:

  • volgens de oude regel, ten laatste op donderdag 12 januari 2023 (donderdag, vrijdag en zaterdag = 3 werkdagen op voorhand);
  • volgens de nieuwe  regel, ten laatste op woensdag 11 januari 2023 (woensdag, donderdag en vrijdag = 3 werkdagen op voorhand).

 

Die regel geldt niet in het arbeidsrecht en sociale beschermingsrecht. In die rechtstakken blijft de zaterdag wel een werkdag, tenzij er op die uitzondering opnieuw een uitzondering is. 

Voor het arbeidsrecht en sociale beschermingsrecht blijft een werkdag dus 'elke weekdag, behalve:

  • een zondag;
  • een wettelijke feestdag'.

 

Dat betekent dat de regels om termijnen te berekenen hetzelfde blijven in het arbeidsrecht en sociale beschermingsrecht.

Bijvoorbeeld: een werknemer wil ontslag nemen.
De werknemer verzendt zijn ontslagbrief aan zijn werkgever op woensdag 11 januari 2023 via een aangetekende brief.
De datum van kennisgeving aan de werkgever is de 3e werkdag die volgt op de datum van verzending van de aangetekende brief: zaterdag 14 januari 2023.
De opzegtermijn start op de 1ste maandag die volgt op de datum van kennisgeving van het ontslag: maandag 16 januari 2023.

Als de werknemer de aangetekende brief had verzonden op donderdag 12 januari 2023, dan zou de datum van kennisgeving pas maandag 16 januari 2023 zijn, want zondag telt niet als werkdag. Dan zou de opzegtermijn pas starten op maandag 22 januari 2023, een week later.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant