Als je een leefloon krijgt, dan mag je onder bepaalde voorwaarden vrijwilligerswerk doen en daarvoor een vergoeding krijgen.  Onder een bepaald bedrag heeft dat geen invloed op je leefloon. 

 

Als je vrijwilligerswerk doet, dan krijg je een vergoeding voor je kosten. Bijvoorbeeld: om je verplaatsingskosten te betalen. 

De kostenvergoeding is:  

  • ofwel gelijk aan de kosten die je hebt gemaakt; 
  • ofwel een vast bedrag (vrijwilligersvergoeding).  

     

Die vrijwilligersvergoeding heeft geen invloed op het bedrag van je leefloon, als die onder een maximumbedrag blijft. Het telt niet mee als inkomen om je leefloon te berekenen. 

Vanaf 1 januari 2022 gelden deze bedragen: 

  • maximum 36,84 euro per dag; 
  • maximum 1473,37 euro per jaar. 
  • De bedragen worden elk jaar geïndexeerd.  

Het OCMW kijkt of je de vrijwilligersvergoeding onder de grens blijft van elk van de 2 bedragen.  

Als je vrijwilligersvergoeding hoger is dan 1 van de maximumbedragen (ofwel het dagbedrag, ofwel het jaarbedrag), dan wordt die wel meegeteld als inkomen om je leefloon te berekenen. 

Bijvoorbeeld: je krijgt een vrijwilligersvergoeding van 45 euro per dag en van 450 euro per jaar. Je vrijwilligersvergoeding is minder dan het maximum jaarbedrag, maar hoger dan het maximum dagbedrag. Het OCMW gaat er rekening mee houden. 

Je vindt meer info over de invloed van bepaalde inkomsten op je leefloon in onze fiches rond hulp van het OCMW’

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant