In de media lezen we dat 1 op de 5 asielzoekers op straat leeft, dat Fedasil dit jaar al 4.500 keer is veroordeeld door de arbeidsrechtbank om een opvangplaats te geven, dat de Belgische Staat ondertussen al meer dan 500.000 euro aan dwangsommen moet betalen omdat er onvoldoende opvangplaatsen zijn. Wat is er precies aan de hand?

Een asielzoeker is een persoon die op de vlucht is voor oorlog, geweld of vervolging. De officiële term is ‘een verzoeker voor internationale bescherming’ maar de meeste mensen spreken nog van ‘een asielzoeker’.

Een asielzoeker heeft vanaf de eerste dag van de procedure recht op materiële opvang: bed, bad en brood. Het recht op materiële opvang voor asielzoekers staat in de Belgische opvangwet en de Europese Opvangrichtlijn.
i
n België is Fedasil (Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers) verantwoordelijk voor de organisatie en de toekenning van een opvangplaats aan asielzoekers.

Sinds oktober 2021 is er een tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers. Fedasil geeft voorrang aan gezinnen met kinderen en kwetsbare personen die voor de eerste keer asiel aanvragen. Heel wat asielzoekers moeten daardoor buiten overnachten. Eén op de 5 asielzoekers leeft op straat, vooral alleenstaande mannen.

Procedure bij de arbeidsrechtbank
Asielzoekers die geen opvangplaats krijgen, kunnen een procedure opstarten bij de arbeidsrechtbank en vragen om Fedasil te veroordelen om hen een opvangplaats te geven.
In 2022 heeft de arbeidsrechtbank Fedasil al meer dan 4.500 keer veroordeeld om een opvangplaats toe te kennen aan asielzoekers.

Daarnaast kunnen asielzoekers vragen om Fedasil te veroordelen om een dwangsom te betalen voor elke nacht zonder opvangplaats na de beslissing van de arbeidsrechtbank.
Vluchtelingenorganisaties melden dat het soms 4 tot 6 weken duurt na een veroordeling voordat de asielzoekers een opvangplaats krijgen. Momenteel bedraagt de dwangsom 1.000€ per persoon en per nacht zonder opvang. De organisaties melden dat het totale bedrag aan dwangsommen zo’n 500.000 euro bedraagt. De dwangsommen worden niet uitbetaald en mensen slapen nog steeds op straat.

Asielzoekers die geen opvangplaats krijgen kunnen hulp en bijstand vragen aan diverse vluchtelingenorganisaties en advocaten.

Je vindt meer info in de nota van Vluchtelingenwerk Vlaanderen . 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant