Als je een Oekraïense vluchteling in je woning opvangt, dan heeft dat geen gevolgen voor je sociale uitkering. Je riskeert niet dat je je uitkering verliest of een lager bedrag krijgt. 

Als je gezinssituatie verandert, dan heeft dat normaal gevolgen voor je sociale uitkering. Bijvoorbeeld: als er iemand bij je intrekt. 

Als je een Oekraïense vluchteling opvangt in je woning, dan heeft dat uitzonderlijk geen gevolgen voor je sociale uitkering. 

1. Leefloon 

Het Agentschap Maatschappelijke Integratie raadt de OCMW’s aan om het leefloon te behouden voor wie een leefloon krijgt en tijdelijk Oekraïense vluchtelingen opvangt. 

Als het OCMW toch beslist om je leefloon te wijzigen, dan kan je: 

  • aan het OCMW vragen om die beslissing te herzien; 
  • beroep instellen bij de arbeidsrechtbank. 

Je vindt meer informatie op de website van het Agentschap voor Maatschappelijke Integratie

2. Werkloosheidsuitkering 

Als je tussen 24 februari 2022 en 28 februari 2023 een Oekraïense vluchteling opvangt, terwijl je een werkloosheidsuitkering krijgt, dan heeft dat geen invloed op het bedrag van je uitkering. 

In dat geval moet je een verklaring afleggen bij je uitbetalingsinstelling (de HVW of je vakbond) via een standaardformulier. Dat standaardformulier is binnenkort beschikbaar op de website van de RVA onder de rubriek ‘Documenten – Formulieren’.  

Je vindt meer informatie op de website van de RVA

3. Ziekte-uitkering 

Als je een Oekraïense vluchteling opvangt, terwijl je een ziekte-uitkering krijgt, dan heeft dat geen invloed op het bedrag van je uitkering. 

De Oekraïense vluchteling wordt niet meegeteld als gezinslid. 

Je vindt meer informatie op de website van het RIZIV

Meer informatie over de gevolgen van je woning delen op je sociale uitkering, vind je in de fiches ‘De gevolgen van je woning delen op je sociale uitkeringen’ op onze website. 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant