Op reis met je huisdier: waaraan moet je denken?

Familie

Je wil je huisdier liever niet alleen achterlaten tijdens je vakantie en je beslist om je trouwe viervoeter gewoon mee te nemen?

 

Vergeet dan niet volgende voorbereidingen te treffen:

 • Als je binnen de Europese Unie reist met een hond, een poes of een fret, dan moet je eerst langs de dierenarts om:
 1. Je huisdier te identificeren: de dierenarts plaatst een chip onder de huid van het dier.
   
 2. Je huisdier te vaccineren tegen hondsdolheid: de dierenarts kan je huisdier een vaccin geven zodra het dier 12 weken is of ouder. Als het diertje jonger is dan 12 weken, kan je er dus nog niet mee rondreizen.
  Is het het 1ste vaccin tegen hondsdolheid voor je huisdier, dan moet je minstens 21 dagen laten tussen het vaccin en je vertrek.
  Als je naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland, Noorwegen of Malta gaat, dan moet je huisdier ook ingeënt zijn tegen lintwormen.
   
 3. Een Europees paspoort voor je huisdier te vragen: je dierenarts geeft je het paspoort mee bij de identificatie of de inenting van je huisdier.

De Brexit van het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari een feit. Maar, de regels om met je huisdier naar het Verenigd Koninkrijk te reizen blijven hetzelfde tot 31 december 2020.

 • Reis je binnen de Europese Unie met andere huisdieren, dan heeft elk land zijn eigen regels. Om de specifieke regels van je bestemming te kennen, contacteer je best de ambassade van het land.
   
 • Reis je buiten de Europese Unie, dan zijn ook de eigen regels van elk land apart van toepassing. Ook in dat geval check je best bij de ambassade van het land waarnaar je wil vertrekken.

 

De contactgegevens en de websites van de verschillende ambassades vind je op de website van de FOD Buitenlandse zaken.

Meer informatie over reizen met dieren vind je op de website van de FOD Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu.

 

25 februari 2020