Krijg je als hulpverlener regelmatig vragen rond erfenissen?
Helder Recht organiseert op 13/02/2020 in Antwerpen de nieuwe vorming 'De juridische gevolgen van een overlijden'
 


Nooit eerder werden er zoveel testamenten geregistreerd als in 2019.

De wetswijziging van september 2018 speelde daarin zonder twijfel een rol. Sindsdien heb je een grotere vrijheid om de inhoud van je testament te bepalen.

Wat?

In je testament bepaal je wat er met je goederen gebeurt als je overlijdt. Je kan kiezen wie je erfgenamen zijn en wat ze krijgen.

Opgelet! Je kinderen kan je niet volledig onterven. Zij hebben samen altijd recht op de helft van de erfenis, ongeacht hoeveel kinderen je hebt. Als je in je testament meer dan de helft aan iemand anders schenkt, dan kunnen je kinderen na je overlijden de helft van je erfenis opeisen.

Hoe?

Er bestaan verschillende vormen van testamenten.

De 2 meest gebruikte zijn:

  • het notarieel testament: dat laat je opstellen door de notaris;
  • en het eigenhandig testament: dat schrijf je volledig zelf.

Als je kiest voor een eigenhandig testament, dan laat je het best registreren in het Centraal Register van Testamenten. Dat doe je via de notaris. Zo ben je zeker dat je testament bovenkomt op het moment van je overlijden.

Wanneer?

Je kan je testament op eender welk moment in je leven opstellen, maar je moet nog wilsbekwaam zijn. Heb je bijvoorbeeld een bewindvoerder, dan is de kans groot dat je niet meer alleen een geldig testament kan opstellen.

Je kan ook op elk moment je testament veranderen. Daarom is de datum essentieel voor de geldigheid van je testament. Je begint je testament dan best met ‘Ik herroep hierbij al mijn voorgaande testamenten.’

Voor meer informatie:

 





21 januari 2020. 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant