Een nieuwe fase in de vaccinatiecampagne is aangebroken: minderjarigen kunnen zich nu ook laten vaccineren. 
Vaccinatie is een recht, geen verplichting. Iedereen beslist zelf om zich wel of niet te laten vaccineren. 

Wie beslist er over de vaccinatie van een minderjarige?

Om voor zichzelf uit te maken of hij/zij zich wil laten vaccineren, moet een minderjarige goed geïnformeerd worden over het belang, de werking, de eventuele gevolgen van een vaccinatie en over de mogelijkheid om een vaccin te weigeren. 

Een minderjarige staat onder het ouderlijk gezag. Grote beslissingen in het leven van een kind worden in principe door de ouders genomen tot die meerderjarig is. Wie beslist er over een vaccinatie ?  

De zorgverstrekker die een minderjarige gaat vaccineren moet inschatten of die minderjarige bekwaam is om zelfstandig te beslissen over zijn/haar vaccinatie.  

  • Als de zorgverstrekker vindt van wel, dan beslist de minderjarige zelf. In de meeste situaties gaat men ervan uit dat een minderjarige vanaf 16 jaar zelf kan beslissen over zijn patiëntenrechten. Dat is een uitzondering op het ouderlijk gezag. 
     
  • Als de zorgverstrekker vindt van niet, dan beslissen zijn/haar ouders. De minderjarige moet worden betrokken bij die beslissing, in lijn met zijn leeftijd en maturiteit. 

Je vindt meer info over de vaccinatiecampagne: 

Raadpleeg ook onze fiches rond ouderlijk gezag.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant