Als je als leefloongerechtigde een integratietegemoetkoming krijgt, dan wordt die niet langer meegeteld om je leefloon te berekenen. Dat is zo sinds 1 januari 2022. 

 

Om het bedrag van je leefloon te berekenen, houdt het OCMW normaal rekening met al je inkomsten, ook je sociale uitkeringen. 

Je inkomsten worden afgetrokken van het leefloon dat je maximum kan krijgen voor de categorie waarin je zit. 

Met bepaalde inkomsten mag het OCMW geen rekening houden, de uitgesloten inkomsten. Die staan opgesomd in een koninklijk besluit. 

Sinds 1 januari 2022 werd de integratietegemoetkoming voor personen met een handicap toegevoegd aan die lijst van uitgesloten inkomsten. 

Dat betekent dat het bedrag van je integratietegemoetkoming niet langer afgetrokken wordt van het bedrag van het leefloon dat je maximum kan krijgen. 

Voor 1 januari 2022 werd de integratietegemoetkoming wel afgetrokken van je leefloon.  

Meer informatie lees je in de fiche ‘Je krijgt als persoon met een handicap een uitkering, wordt daarmee rekening gehouden voor je recht op een leefloon?’.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant