Met de paasvakantie in aantocht, vraag je je misschien af of je op reis gaan als je in een collectieve schuldenregeling zit. Wel, dat hangt af van de situatie.

Als je op reis wil gaan tijdens je collectieve schuldenregeling (CSR), dan moet je dat met je schuldbemiddelaar bespreken.

 

De schuldbemiddelaar kan al rekening houden met je wens om op reis te gaan als hij het minnelijk aanzuiveringsplan opstelt. Je moet je reisplannen dan bij aanvang van je CSR voorleggen.

De schuldbemiddelaar kan dan een reisbudget voorzien:

  • via je leefgeld;
  • door te sparen voor je reis.

Opgelet: de schuldbemiddelaar is niet verplicht om een reisbudget te voorzien, bijvoorbeeld, als je weinig inkomsten hebt.

 

Als je schuldbemiddelaar geen reisbudget voor je voorziet, dan kan je met je leefgeld zelf sparen voor een reis. Let er dan wel op dat je geen nieuwe schulden maakt voor of door je reis. Als je nieuwe schulden maakt, dan riskeer je een herroeping van je CSR als sanctie.

 

Als er in je minnelijk aanzuiveringsplan geen reisbudget voorzien is en als je ook niet zelf kan sparen via je leefgeld, dan kan je tijdens je CSR nog vragen aan je schuldbemiddelaar of je op reis mag. Je schuldbemiddelaar beslist dan of je op reis kan gaan. Hij is niet verplicht om je reis toe te staan.

Als je schuldbemiddelaar je reis niet toestaat en je daarmee niet akkoord gaat, dan kan je vragen aan de arbeidsrechter om te beslissen.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant