Als Koning Winter toeslaat, dan voelen we dat ook in onze woning. Waarop moet je zeker letten als huurder? Een kleine herinnering aan je herstel- en onderhoudsplicht als je een woning huurt.

Een woning huren als hoofverblijfplaats

Als huurder van een woning die je hoofdverblijfplaats is, dan moet je de woning onderhouden en ben je verantwoordelijk voor kleine herstellingen.

Onderhoud en herstellingen: een taakverdeling

De Vlaamse Regering heeft een lijst van kleine herstellingen en onderhoudswerken opgesteld die de huurder moet uitvoeren. Het zijn voorbeelden. De lijst is niet volledig.
Je kan de lijst online vinden. 

Bij het sluiten van de huurovereenkomst kan je met de verhuurder overeenkomen om af te wijken van die lijst in het voordeel van de huurder. Je kan afspreken dat bepaalde onderhouds- en herstellingswerken toch voor de verhuurder zijn.
Opgelet! Je kan alleen overeenkomen om je onderhouds- en herstellingsplicht als huurder te beperken of uit te sluiten. Je kan niet verantwoordelijk worden voor werken die volgens de lijst voor de verhuurder zijn. 

De huurder moet de woning in goede staat onderhouden en kleine herstellingswerken uitvoeren

Zo moet de huurder bijvoorbeeld voorkomen dat buitenkranen, waterbekkens, fonteinen, waterleidingen, enzovoort bevriezen.

De huurder moet de woning en toestellen gebruiken zoals ze bedoeld zijn en onderhouden volgens de instructies van de fabrikant. Anders moet de huurder de schade betalen.

De verhuurder doet alle herstellingswerken die niet voor de huurder zijn

Herstellingen van slijtage door ouderdom of schade door overmacht zijn altijd voor rekening van de verhuurder.

Opgelet! Als er onderhouds- en herstellingswerken nodig zijn door de verhuurder, dan moet de huurder de verhuurder daarvan op de hoogte brengen. Als de huurder dat niet doet en de schade wordt groter omdat er niet op tijd wordt ingegrepen, dan moet hij de schade vergoeden aan de verhuurder.

Je vindt meer info over de verdeling van het onderhoud en de herstellingen tussen de verhuurder en de huurder in onze fiches.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant