De Vlaamse distributienetbeheerder mag de elektriciteit en aardgas voor gezinnen nooit afsluiten in de periode van 1 december tot 1 maart. Omdat het nog even koud blijft en veel gezinnen het financieel moeilijk hebben door de aanhoudende coronamaatregelen, werd de periode van de winterstop verlengd tot 1 april 2021. 



Als je je facturen voor elektriciteit en aardgas niet betaalt, dan kan de distributienetbeheerder (DNB) de toevoer van elektriciteit en aardgas voor je woning afsluiten. 

Tijdens de winter mag dat  niet van 1 december tot 1 maart. Die periode werd nu verlengd met een maand, tot 1 april 2021. Tot 1 april 2021 kan je elektriciteit en aardgas niet afgesloten worden, ook niet als je je facturen niet betaalt. 

Wat als je buiten de winterstopperiode je facturen voor elektriciteit en aardgas van de Vlaamse DNB niet betaalt ? 

De Vlaamse DNB moet je 2 keer een afbetalingsplan voorstellen: 

  1. in de betalingsherinnering; 
  2. en in de ingebrekestelling.  

Je kan kiezen om een afbetalingsplan uit te werken via de DNB, het OCMW of een erkende schuldbemiddelaar. Je hebt 15 dagen tijd na het ontvangen van de ingebrekestelling om je keuze door te geven. 

De DNB kan vragen aan de lokale adviescommissie om je toevoer af te sluiten, als je: 

  • niet antwoordt; 
  • je factuur niet betaalt; 
  • geen afbetalingsplan aanvaardt; 
  • het afbetalingsplan niet naleeft. 

 

Opgelet: de winterstop geldt enkel voor de energietoevoer door  de Vlaamse DNB. Je contract bij een energieleverancier kan wel worden opgezegd als je niet betaalt, ook in de winter.  Je schakelt dan over op het distributienet. Die tarieven zijn veel hoger. 

Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse overheid

Heb je nog andere juridische vragen rond de coronacrisis? Klik dan rechtsonder op onze virtueel assistente Lexie. Zij helpt je verder naar het juiste antwoord. 

 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant