Je vond in je brievenbus een oproeping om bijzitter te zijn op de verkiezingen van 26 mei.

Bijzitter zijn is een burgerplicht, kan je dat weigeren?

 

Neen.

Je bent verplicht om op de oproeping in te gaan, tenzij je kan bewijzen waarom dat voor jou onmogelijk is.

Die reden moet je aan de voorzitter van het stembureau meedelen. Je hebt daarvoor 48u nadat je je oproeping hebt gekregen. Je voegt de documenten toe die bewijzen waarom je niet aanwezig kan zijn. De gegevens van de voorzitter van je stembureau vind je op de oproeping.

De voorzitter beslist of hij de reden aanvaardt of niet. Die beoordeling gebeurt situatie per situatie. Het is dus mogelijk dat eenzelfde reden in het ene stembureau aanvaard wordt en in het andere niet.

De redenen die het meest worden aanvaard, zijn:

  • je gezondheid;
  • je beroep;
  • je studies;
  • een vakantie in het buitenland.

Wat wordt daarentegen niet vaak als reden aanvaard?

  • een vakantie in België;
  • het feit dat je al eens bijzitter bent geweest.

 

Wat riskeer je als niet komt opdagen als bijzitter?

Concreet kan je worden opgeroepen door de procureur des Konings. Je zal moeten verantwoorden waarom je niet aanwezig was. Als de procureur vindt dat je reden niet geldig is, kan hij je een minnelijke schikking van 250 euro voorstellen.

Als je niet akkoord gaat met de minnelijke schikking, beslist de correctionele rechtbank. Die kan je een boete opleggen van 400 euro tot 1600 euro.

07/05/2019.

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant