Sinds 1 juli 2020 is het makkelijker om je als orgaandonor te registreren. Je kan het online doen of bij je huisarts. Ook heb je voortaan meer keuzeopties.

 

Vanaf nu kan je aangeven of je wil:

  • dat je organen gedoneerd worden voor transplantatie;
  • dat je weefsels en cellen gedoneerd worden voor transplantatie;
  • dat je organen, weefsels en cellen gedoneerd worden om geneesmiddelen te maken;
  • dat je organen, weefsels en cellen gedoneerd worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Voor elk van deze categorieën wordt je toestemming vermoed. Als er alleen een vermoeden van toestemming is, kunnen je familieleden zich bij je overlijden alsnog verzetten tegen orgaandonatie.

Dat kan je vermijden door je uitdrukkelijke toestemming om donor te worden te laten registreren. Je kan uitdrukkelijke toestemming geven voor elk van de 4 categorieën. In dat geval kunnen je familieleden zich niet meer verzetten.

Als je geen donor wil zijn in 1 van deze 4 gevallen kan je een verzet laten registreren. Zo ben je zeker dat je wens na je overlijden gerespecteerd zal worden.

Zowel je uitdrukkelijke toestemming geven als je verzetten kan voortaan op 3 manieren:

Ook minderjarigen vanaf 12 jaar en wilsonbekwamen kunnen dat doen, maar enkel bij de gemeente of de huisarts. Zij kunnen hun keuze niet online registreren.

De ouders of de voogd kunnen voor de minderjarige enkel een verzet laten registreren. Dat verzet vervalt wanneer de minderjarige 18 jaar wordt. Vanaf dan geldt opnieuw het vermoeden van toestemming voor orgaandonatie na overlijden.

De nieuwe regeling komt er in een poging het aantal orgaandonoren te doen stijgen. Vroeger kon je je uitdrukkelijke toestemming of verzet enkel bij de gemeente laten registreren. Dat was voor veel mensen een te grote stap. Vaak weigerden familieleden orgaandonatie bij het overlijden. Daardoor ontstond een tekort aan donoren.

Door nu ook de registratie thuis vanachter de eigen computer mogelijk te maken, hoopt men de drempel te verlagen en het aantal donoren te doen stijgen.

 

8 juli 2020. 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant