De plicht voor OCMW-medewerkers om bij ernstige aanwijzingen van terrorisme hun beroepsgeheim te doorbreken en zelf informatie door te geven aan de procureur, is opgeheven.

 

Op 1 september 2017 kregen de medewerkers van instellingen van de sociale zekerheid 2 extra plichten. Onder andere de OCMW’s behoren tot die instellingen.

De verandering kaderde in het opsporen van terroristische misdrijven. De medewerkers moeten:

  1. Administratieve gegevens doorgeven als de procureur des Konings daar uitdrukkelijk om vraagt in het kader van de opsporing van terrorisme. Wie daar niet aan meewerkt, kan gestraft worden met een geldboete.
  2. Uit zichzelf informatie doorgeven over ernstige aanwijzingen van een terroristisch misdrijf aan de procureur des Konings. Aan die plicht werd geen sanctie gekoppeld.

De meeste medewerkers van die instellingen hebben beroepsgeheim. Het invoeren van die plichten betekende een belangrijk uitzondering op hun zwijgplicht.

Het Grondwettelijk Hof heeft op 14 maart 2019 die 2de plicht vernietigd.

Het Hof vindt de omschrijving ‘informatie over ernstige aanwijzingen van terrorisme’ te vaag.

Het creëert onzekerheid over wanneer een medewerker wel of niet de informatie mag doorgeven.

De gevolgen voor de medewerker bij een verkeerde inschatting kunnen zeer groot zijn.

Wanneer de medewerker onterecht zijn beroepsgeheim schendt, begaat hij een misdrijf. Hij riskeert een geldboete en een gevangenisstraf.

Opgelet! Dat betekent niet dat een medewerker met beroepsgeheim moet zwijgen als hij vreest dat er een terroristisch misdrijf gaat gepleegd worden. Als de voorwaarden voor de noodtoestand vervuld zijn, mag je op basis daarvan je beroepsgeheim doorbreken. Daarnaast heb je ook steeds de plicht om hulp te bieden aan iemand in nood, die primeert op het beroepsgeheim.

Meer informatie daarover vind je

 

19 maart 2019. 

 

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant