Gedwongen opname en bewind zijn 2 verschillende beschermingsmaatregelen voor personen met geestelijke problemen. Soms legt de rechter ze beiden op. Bij een gedwongen opname word je verplicht opgenomen om je te laten behandelen.  Bij gerechtelijke bescherming (bewind) duidt de rechter een bewindvoerder aan om in jouw plaats te beslissen over je persoon en/of je goederen omdat je dat zelf niet meer kan.

Gedwongen opname

Een gedwongen opname heeft als doel om je gedwongen op te nemen om je een medisch te behandelen.
Je vrijheid wordt beperkt want je wordt opgenomen in een ziekenhuis of bij een gezin.
De gedwongen opname heeft geen invloed op je handelingsbekwaamheid : je kan nog steeds zelf beslissen over je goederen en/of je persoon, met uitzondering van de vrijheidsbeperking.

Gerechtelijke bescherming (bewind)

Gerechtelijke bescherming heeft als doel om je te beschermen, omdat je niet (meer) in staat bent om zelf te beslissen over je goederen en/of je persoon. Daarom stelt de vrederechter een bewindvoerder om dat in jouw plaats te doen.
Bij bewind word je handelingsonbekwaam.
Bewind heeft geen automatische opname in een ziekenhuis of gezin tot gevolg.

Beide maatregelen?

Bewind en gedwongen opname zijn 2 verschillende maatregelen, maar de vrederechter kan beslissen om ze beiden op te leggen.

Dat kan op 2 manieren.

  • De vrederechter ontvangt op hetzelfde moment een verzoek tot gedwongen opname en een verzoek tot bewind over de goederen en/of de persoon.
  • De vrederechter ontvangt een verzoek tot gedwongen opname en beslist zelf om een bewindvoerder over de persoon en/of goederen aan te stellen.
Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant