Ben je Europeaan en wil je op 26 mei stemmen voor het Europees Parlement? Vraag dan ten laatste op 28 februari je inschrijving op de kiezerslijsten.

 

Op 26 mei 2019 zijn er Europese verkiezingen. Alle Europeanen die minimum 18 jaar zijn, verkiezen die dag de leden van het Europees Parlement.

Om te stemmen, moet je ingeschreven zijn op de kiezerslijsten van de gemeente waar je woont.

  • Ben je Belg, dan ben je automatisch ingeschreven op de kiezerslijst van je gemeente.
  • Als Europeaan mag je ook stemmen, maar dat gaat niet automatisch. Je moet vooraf op de gemeente je inschrijving op de kiezerslijst vragen.

Hoe vraag je je inschrijving op de kiezerslijst?

  • Je vult een formulier C1 in. Je kan het formulier vragen op je gemeente of hier downloaden.
  • Je bezorgt het ingevulde formulier ten laatste op 28 februari 2019 aan de gemeente waar je woont.
  • Je kan het ingevulde formulier ook mailen naar de gemeente. Voeg dan een kopie van je identiteitskaart toe.

Opgelet !

  • Als je als Europeaan ging stemmen bij de (vorige) Europese verkiezingen van 25 mei 2014, dan moet je het formulier niet opnieuw binnenbrengen.
  • Als je als Europeaan ging stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018, dan moet je het formulier wel nog binnenbrengen.

Om ingeschreven te zijn op de kiezerslijsten, zijn er nog andere voorwaarden, naast je nationaliteit. Zo mag je recht om te stemmen bijvoorbeeld niet afgenomen zijn in een veroordeling.



Je vindt meer info op de websites:

 

22 februari 2019

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant