In principe moet je de beslissing van de rechter spontaan uitvoeren, zonder dat de tegenpartij je daartoe verplicht.

Doe je dat niet, dan kan de tegenpartij je verplichten om de beslissing uit te voeren.

  • Als de rechter heeft beslist dat je aan je tegenpartij een som geld moet betalen en je dat niet doet, loop je het risico dat de tegenpartij de beslissing gedwongen gaat uitvoeren. Hij/zij zal aan de gerechtsdeurwaarder vragen om beslag te leggen om zo zijn/haar geld te krijgen. Er bestaan verschillende soorten beslag: roerend beslag, onroerend beslag, loonbeslag.
  • Als de rechter heeft beslist dat je iets moet doen, dan heeft de tegenpartij andere middelen om je daartoe te verplichten: bijvoorbeeld via een dwangsom.

De kosten die de tegenpartij maakt voor de gedwongen uitvoering van de beslissing moet jij betalen. Die kunnen behoorlijk oplopen. Je hebt er alle belang bij om die te vermijden.

 

De meeste beslissingen op tegenspraak zijn uitvoerbaar bij voorraad
Dat betekent dat je tegenpartij niet hoeft te wachten om het vonnis uit te voeren tot de termijn om in beroep te gaan voorbij is.
Hij/zij kan de gedwongen uitvoering ook vragen als je in beroep bent gegaan en de beroepsprocedure nog loopt.

Een beslissing die bij verstek is genomen is niet uitvoerbaar tijdens de procedure in verzet of in beroep.

In bepaalde gevallen bepaalt de wet of de rechter dat de beslissing niet uitvoerbaar is bij voorraad, bijvoorbeeld bij de toekenning van de Belgische nationaliteit.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant