Hoe word je op de hoogte gebracht van de beslissing van de rechter?

Binnen de 8 dagen na de beslissing krijgen jij of je advocaat met de post een kopie van de beslissing van de rechter toegestuurd.

Meestal zegt de rechter op het einde van de pleitzitting wanneer hij/zij een beslissing zal nemen. Je hoeft die dag niet naar de rechtbank te komen, omdat de beslissing met de post wordt opgestuurd. Als de rechter geen datum heeft gezegd, krijg je de beslissing een maand na de zitting.

De kopie van de beslissing die je met de post ontvangt, is een gewone kopie om je op de hoogte te brengen van de inhoud van de beslissing. Het is geen officiële mededeling. De officiële mededeling gebeurt via de gerechtsdeurwaarder, die de beslissing betekent.

De gerechtsdeurwaarder betekent de beslissing op vraag van 1 van de partijen. Meestal is dat de partij die wil dat het vonnis wordt uitgevoerd en die vreest dat de tegenpartij dat niet spontaan zal doen. Je bent vrij om te kiezen wanneer je aan de deurwaarder vraagt om de beslissing te betekenen: daarvoor is er geen termijn.

Meer informatie vind je op de fiche ‘Wat moet je doen als de tegenpartij de beslissing van de rechter niet uitvoert?'

Eens de beslissing van de rechtbank is betekend, begint de termijn te lopen om in beroep te gaan. Meer info vind je op de fiche: ‘Wat moet je doen als je niet akkoord gaat met de beslissing van de rechter’?

 

Opgelet! Voor sommige procedures gebeurt de officiële kennisgeving van de beslissing op een andere manier: via een gerechtsbrief (in een groene envelop). De gerechtsbrief heeft dezelfde functie als de betekening door de gerechtsdeurwaarder. De griffier verzendt de gerechtsbrief ten laatste 8 dagen na de beslissing.
De termijn om in beroep te gaan, moet je berekenen vanaf de datum van de verzending van de gerechtsbrief.

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home