Je hoeft op de dag van de beslissing niet naar de rechtbank te komen.

Binnen de 5 dagen na de beslissing stuurt de rechtbank een e-mail met een kopie van de beslissing van de rechter naar je advocaat of naar jou (als je geen advocaat hebt). Als de rechtbank geen mailadres heeft, dan wordt de beslissing met de post verstuurd.

De kopie van de beslissing die je via e-mail of met de post ontvangt, is een gewone kopie om je op de hoogte te brengen van de inhoud van de beslissing. Het is geen officiële mededeling. De termijn om in beroep te gaan begint nog niet te lopen.

 

De officiële mededeling gebeurt via de gerechtsdeurwaarder, die de beslissing betekent.

De gerechtsdeurwaarder betekent de beslissing op vraag van 1 van de partijen. Meestal is dat de partij die wil dat het vonnis wordt uitgevoerd en die vreest dat de tegenpartij dat niet spontaan zal doen. Je bent vrij om te kiezen wanneer je aan de deurwaarder vraagt om de beslissing te betekenen: daarvoor is er geen termijn.

Meer informatie vind je op de fiche ‘Wat moet je doen als de tegenpartij de beslissing van de rechter niet uitvoert?'

Eens de beslissing van de rechtbank is betekend, begint de termijn te lopen om in beroep te gaan. Meer info vind je op de fiche: ‘Wat moet je doen als je niet akkoord gaat met de beslissing van de rechter’?

 

Opgelet!
Voor sommige procedures gebeurt de officiële kennisgeving van de beslissing op een andere manier, bijvoorbeeld voor een procedure bij de arbeidsrechtbank rond een uitkering.
Dan wordt de  beslissing wordt met een gerechtsbrief verstuurd, via de post. Je kan een gerechtsbrief herkennen aan de groene envelop.
De gerechtsbrief heeft dezelfde functie als de betekening door de gerechtsdeurwaarder. De griffier verzendt de gerechtsbrief ten laatste 8 dagen na de beslissing.
De termijn om in beroep te gaan, moet je berekenen vanaf de datum van de verzending van de gerechtsbrief.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant