Je bezorgt een verzoekschrift voor hoger beroep bij de griffie van de rechtbank of het hof van beroep, die de zaak zal behandelen.

De griffie stuurt jou en de tegenpartij een oproeping voor de eerste zitting: de inleidingszitting .

De partijen in de procedure in beroep heten:

  • de appellant: de partij die in beroep gaat;
  • de geïntimeerde: de andere partij.

De appellant is de partij die het niet eens is met de beslissing van de 1ste rechter. Het maakt niet uit of hij verzoeker of verweerder was in de oorspronkelijke procedure. Hetzelfde geldt voor de geïntimeerde: hij was de tegenpartij voor de 1ste rechter (als verweerder of als verzoeker) en heeft van de 1ste rechter gelijk gekregen. Hij moet zich nu verweren.

Ook al ben je het niet eens met de beslissing van de 1ste rechter en ga je ertegen in beroep, je moet die beslissing respecteren tot op het ogenblik dat de rechter in beroep een nieuwe beslissing neemt. Zolang de rechter in beroep geen nieuwe beslissing heeft genomen, is de eerste beslissing uitvoerbaar bij voorraad.

De procedure in beroep verloopt op dezelfde wijze als de procedure bij de 1ste rechter.

Op de inleidingszitting worden de data afgesproken om conclusies te schrijven en om de stukken te verzamelen. Ook de datum van de pleitzitting wordt meegedeeld.

Als je niet akkoord gaat met de nieuwe beslissing, is het niet mogelijk om opnieuw in beroep te gaan.

Als je tegenpartij de nieuwe beslissing niet spontaan uitvoert, kan je de gedwongen uitvoering vragen.

De enige mogelijkheid die bestaat is om in cassatieberoep te gaan. Het gaat om een heel bijzondere procedure. Het conflict dat je met de tegenpartij hebt, wordt niet opnieuw onderzocht. Bij een cassatieberoep wordt er alleen gekeken of de procedureregels werden gevolgd en of de rechter de wet correct heeft toegepast.

Je vindt meer info over de kosten op de fiche 'Wat kost het om in beroep te gaan tegen een rechterlijke beslissing?'

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant