Wat betekent ‘voldoende huisvesting’ bij gezinshereniging?

De meerderjarige Belg of de vreemdeling die wettelijk in België verblijft en die zijn gezin naar België wil laten overkomen moet een ‘voldoende huisvesting’ hebben.

Voldoende huisvesting betekent dat het appartement of het huis waarin hij/zij woont voldoende groot, veilig en gezond is. Dat zijn de voorwaarden waaraan iedere hoofdverblijfplaats in België moet beantwoorden.

Als je Belg bent of een vreemdeling van buiten de Europese Unie, moet je bij de aanvraag gezinshereniging documenten voorleggen om te bewijzen dat je woning aan de normen voldoet. Hoe bewijs je dat?  

  • als je eigenaar bent geef je een copie van de je de notariële eigendomsakte;
  • als je huurder bent, bezorg je een copie van de geregistreerde huurovereenkomst (geregistreerd op het registratiekantoor van de FOD Financiën).
     

De DVZ controleert of het om een hoofdverblijfplaats gaat en of het contract bijvoorbeeld niet bepaalt dat er maar 1 persoon in het appartement mag wonen.

De DVZ onderzoekt de woning waarin je partner of familielid woont op het ogenblik van de aanvraag gezinshereniging, niet van de woonst waarin jullie zullen wonen na je aankomst in België!

Opgelet! Als de woning onbewoonbaar is verklaard, wordt de aanvraag gezinshereniging niet goedgekeurd. 

 
 
x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home