Je bent ten laste van een familielid als:

  • Je was in je land van herkomst al financieel afhankelijk van het familielid bij wie je komt wonen.
    Je moet regelmatige geldstortingen bewijzen voor een periode van minstens 6 maanden.
    De Dienst Vreemdelingenzaken benadrukt dat je al ten laste moest zijn voor je naar België kwam.
  • Je hebt zelf geen inkomsten hebt.
    Je bewijst dat met een attest van onvermogen uit je land van herkomst. Het moet om een officieel attest gaan. Een verklaring op eer volstaat niet. Het attest moet gelden voor het volledige land van herkomst, niet enkel voor de streek waar je vandaan komt.
    Je mag ook helemaal geen inkomsten hebben: geen inkomsten uit werk, geen onroerend goed bezitten, geen uitkering krijgen, enz.  

Om te oordelen of iemand ten laste is, kijkt de Dienst Vreemdelingenzaken ook of het familielid in België voldoende inkomsten heeft om jou ten laste te nemen om te voorkomen dat je niet ten laste gaat vallen van de Belgische overheid.

  • Als je ten laste bent van een Belg (een ouder of grootouder), dan moet die minstens 120% van het leefloon verdienen.
  • Als je ten laste bent van een Unieburger (een meerderjarig kind, een ouder of een grootouder), dan moeten de inkomsten van het familielid minstens gelijk zijn aan het leefloon.
    Je hoeft niet noodzakelijk samen te wonen met de Belg of de Unieburger  maar er moeten wel emotionele en financiële banden zijn.

Er zijn sommige rechters die vinden dat het begrip 'ten laste zijn' niet beperkt is tot louter financiële steun, maar dat je naar het totaalplaatje van de situatie moet kijken, bijvoorbeeld of je materieel, affectief, enz afhankelijk bent van je familielid. 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant