Een conclusie is een document  waarin een partij zijn/haar standpunt en argumenten uitlegt aan de rechter. De verweerder en de verzoeker schrijven elk om beurt een conclusie en bezorgen die aan de griffie en aan de tegenpartij. Bij het begin van de procedure worden de data vastgelegd waarop elke partij zijn/haar conclusie moet schrijven.

Daarnaast kan je aan de rechter ook bewijsstukken  bezorgen. Het kan gaan om foto’s, kopiën van facturen, betalingsbewijzen, brieven ….  die je standpunt of versie van de feiten bewijzen. Je kan de bewijsstukken beschrijven in je conclusie.

Je maakt een inventaris op van je bewijsstukken en bezorgt die samen met je conclusie op de griffie. Je bezorgt een kopie van al je bewijsstukken aan de tegenpartij.

Vaak volstaat het dat je de inventaris van de stukken op de griffie bezorgt en de bewijsstukken op de zitting aan de rechter geeft. Soms wil de rechter ze ook al voor de zitting zien.

 

Houd steeds rekening met het recht van de verdediging. Dat betekent dat je bij een procedure voor de rechtbank je tegenpartij voor de zitting altijd informeert van je standpunt, argumenten en bewijsstukken.

Daarom moet je steeds een kopie van je conclusie en je bewijsstukken aan de tegenpartij bezorgen en andersom. Als je dat niet doet of als je dat te laat doet, kan de tegenpartij vragen dat de rechter er geen rekening mee houdt.

De bedoeling is dat je op de zitting van de rechtbank niet verrast wordt met standpunten en bewijsstukken waar je niet op was voorbereid. Je moet de kans krijgen om jouw tegenargumenten rustig voor te bereiden of uitleg te geven bij de bewijsstukken van de tegenpartij.

 

Op de inleidingszitting geeft de rechter de datum wanneer de partijen kunnen pleiten over de zaak. Dat is vaak een paar maanden na de inleidingszitting.
Ondertussen kunnen de partijen de zaak verder voorbereiden en conclusies schrijven.
De partijen spreken op de inleidingszitting de conclusietermijnen af. Conclusietermijnen zijn data waarop de partijen hun conclusie bezorgen aan de griffie en aan de tegenpartij.
Als de partijen dat niet samen afspreken, beslist de rechter over de conclusietermijnen.

Er bestaande verschillende soorten conclusies:

  • de eerste conclusie;
  • in de antwoordconclusie geeft een partij een antwoord op de argumenten van de tegenpartij;
  • in de syntheseconclusie herneemt een partij al de argumenten uit zijn/haar vorige conclusies en antwoordconclusies in 1 document, zodat de rechter alle argumenten duidelijk op een rij vindt.

Elke conclusie bestaat uit 3 delen:

  • de identiteit van de partijen en het dossiernummer van de rechtbank;
  • het standpunt van de partij die de conclusie schrijft of zijn advocaat: de feiten en de argumenten;
  • het beschikkende gedeelte: het laatste en belangrijkste gedeelte van een conclusie, waarin je aangeeft wat je wil dat de rechter beslist.
Opgelet! De rechter houdt geen rekening met een conclusie of bewijsstukken die je niet op tijd hebt bezorgd op de griffie of aan je tegenpartij of zijn/haar advocaat. Daarom is het belangrijk om een ontvangstbewijs te vragen aan de griffie. 

 
 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant