Conclusietermijnen zijn de data waarop de partijen hun conclusies  bezorgen op de griffie en aan de tegenpartij.

Als je procedure ingewikkeld is of als je het niet eens geraakt met je tegenpartij, dan kan de zaak niet op de inleidingszitting worden gepleit. Je maakt dan je standpunt duidelijk via een conclusies.

De rechter bepaalt op de inleidingszitting de datum waarop de partijen kunnen pleiten (bijvoorbeeld over 8 maanden).
Voordien krijgt iedere partij de mogelijkheid om 1 of meerdere conclusies te schrijven. Om iedere partij de kans te geven om zijn argumenten rustig voor te bereiden, worden bij het begin van de procedure conclusietermijnen afgesproken. Daarbij wordt rekening gehouden met de pleitdatum.

  • De verweerder schrijft als eerste zijn/haar conclusie, want de eiser heeft zijn/haar standpunt al duidelijk gemaakt in de dagvaarding of het verzoekschrift.
  • Vervolgens antwoordt de eiser op de conclusie van de verweerder.
  • Daarna kan de verweerder antwoorden op de conclusie van de eiser,  enz.
  • Meestal worden er in een procedure 3 conclusies geschreven (2 door de verweerder en 1 door de eiser). De verweerder heeft steeds het laatste woord. 
  • Als laatste conclusie kan je een syntheseconclusie schrijven. In sommige situaties is dat verplicht.

Je kan samen met de tegenpartij een standaardformulier invullen dat je bij de griffie kan opvragen en dat je meestal ook op in de zittingszaal kan krijgen.

Als je het met je tegenpartij niet eens geraakt over de conclusietermijnen, dan bepaalt de rechter ze

Opgelet! Zelfs als er op de inleidingszitting niet wordt gepleit, omdat je een conclusie wil schrijven, moet je toch aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Je kan ook een brief sturen aan de rechter en je tegenpartij.

 

Na de inleidingszitting krijg je met de post een officieel bericht met daarin de conclusietermijnen.  In dat bericht staat ook de plaats, de datum en het uur van de pleitzitting. Tussen de inleidingszitting en de pleitzitting moet je niet naar de rechtbank komen en zie je de tegenpartij niet. Jullie communiceren via de conclusies die jullie schrijven en de bewijsstukken die jullie aan elkaar doorsturen.

 

Opgelet! De rechter houdt geen rekening met een conclusie of bewijsstukken die je niet op tijd hebt bezorgd aan de griffie of aan je tegenpartij of zijn/haar advocaat.

  • Je kan je conclusie binnenbrengen op de griffie van de rechtbank. Je kan aan de griffier een ontvangstbewijs vragen aan de griffier. Opgelet! De griffie is normaal open elke werkdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur.
  • Je kan je conclusie ook online indienen via e-Deposit.

Per procedure legt de griffier een 'dossier van de rechtspleging' aan. Daarin worden de inleidende akte , de conclusie en de bewijsstukken van de partijen over de procedure bewaard.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant