Soms wel.

Als het om een eenvoudige zaak gaat en de verzoeker en de verweerder zijn allebei aanwezig of vertegenwoordigd, dan kunnen zij op de inleidingszitting pleiten. Dat heet korte debatten.

De rechter luistert naar de argumenten van de partijen en stelt soms bijkomende vragen. Als de rechter genoeg informatie heeft gekregen om te beslissen, sluit hij/zij de debatten en neem hij/zij de zaak in beraad. De rechter zegt wanneer hij/zijn beslissing zal nemen en bekendmaken.

Voor 'korte debatten’ zijn er 2 voorwaarden:  

  1. Het gaat om een eenvoudig conflict.
    De partijen hebben ongeveer 10 minuten nodig om hun argumenten aan de rechter uit te leggen. Is daar op de inleidingszitting niet voldoende tijd voor, dan kan de rechter de zaak uitstellen naar een nabije datum om dan te pleiten. 
    Als de zaak ingewikkeld is of als de verweerder de vraag betwist, kan de zaak niet worden behandeld op de inleidingszitting. De verweerder moet de kans krijgen om zijn/haar standpunt uit te leggen en een antwoord te geven op de argumenten van de verzoeker. Het is onmogelijk om dat op een paar minuten te doen.
     
  2. De verzoeker vraagt bij het begin van de procedure dat de zaak op de inleidingszitting wordt behandeld.
    De verzoeker moet dat in zijn/haar inleidende akte aan de rechter vragen.  Hij/zij moet schrijven dat ‘artikel 735 van het Gerechtelijk Wetboek hem dat oplegt’.
    Doet hij/zij dat niet, dan wordt de zaak niet behandeld op de inleidingszitting. Als beide partijen akkoord gaan, kan dat wel.

Soms verplicht de wet om de zaak op de inleidingszitting te pleiten:

  • een vraag om uitstel van betaling;
  • de vraag om een akkoord te  homologeren.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant