Normaal niet.

Als je zelf ontslag neemt, gaat de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) ervan uit dat je zelf de beslissing hebt genomen om werkloos te zijn. Je kan proberen aan te tonen dat je werk niet passend was en dat je geen andere mogelijkheid had dan ontslag te nemen.

Als je zelf ontslag neemt, dan riskeer je om gedurende 4 tot 52 weken geen werkloosheidsuitkering te krijgen. De sanctie kan worden vervangen door een verwittiging. Je kan ook uitstel krijgen.

Als blijkt dat je ontslag hebt genomen met als enige doel om een werkloosheidsuitkering te bekomen, dan riskeer je dat je voor een onbeperkte tijd geen werkloosheidsuitkeringen krijgt. 

Om dat te vermijden spreken sommige werknemers met hun werkgever af dat de werkgever het ontslag geeft. De werkgever vermeldt dan op de C4 de neutrale term: “ongeschikt voor de functie”.  De RVA kan onderzoeken of de opgegeven reden klopt.

Je moet bij de RVA duidelijk kunnen uitleggen hoe en waarom de arbeidsovereenkomst werd beëindigd. Het is mogelijk dat de agent van de RVA vindt dat je niet onvrijwillig werkloos bent geworden en dat je geen recht hebt op een werkloosheidsuitkering.

 

Opgelet! De RVA kan ook weigeren om een werkloosheidsuitkering te betalen als je ontslagen bent om dringende redenen.  De sanctie kan 4 tot 26 weken duren. Een verwittiging of uitstel is ook mogelijk.

 

Misschien heb je gegronde redenen om je ontslag te geven, omdat het voor jou niet langer mogelijk is om nog voor je werkgever te werken. Je kan dan een ruling vragen bij de RVA. Je weet dan op voorhand wat het standpunt van de RVA zal zijn en welke sanctie je eventueel kan krijgen als je beslist om je ontslag te geven.
Je vindt meer info op de website van de Rijksdienst Voor Arbeidsbemiddeling (RVA).

Je kan ook advies vragen bij je vakbond of bij de Hulpkas voor Werkloosheid (HVW).

Meer informatie vindt je op de website van de RVA en de website van Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant