Boomstructuur
Als jullie uit mekaar zijn zonder de wettelijke samenwoning officieel te hebben beëindigd op het gemeentehuis, verandert er niets.
De rechten en plichten blijven van toepassing:
- De gezinswoning blijft beschermd. Zelfs al is de gezinswoning jouw eigendom (of ben jij de enige huurder) en woont je partner er niet meer, dan nog kan je de woning niet verkopen of verhuren zonder toestemming van de familierechtbank.
- De goederen die jullie aankopen, worden vermoed eigendom van jullie samen te zijn, tenzij één van jullie het omgekeerde kan bewijzen (vermoeden van onverdeeldheid).
- Jullie moeten nog steeds bijdragen in de kosten van het huishouden. Elk van jullie moet betalen voor de schulden die de andere gemaakt heeft voor het huishouden. Tenzij die uitgaven buitensporig zijn of tenzij de familierechtbank anders beslist heeft. De hypothecaire lening voor de gezinswoning is bijvoorbeeld een huishoudelijke schuld.
- Als één van jullie zou overlijden, kan de andere het vruchtgebruik van de gezinswoning krijgen
Wanneer jullie een verklaring om het wettelijk samenwonen te beëindigen hebben afgelegd op de gemeente, zijn de rechten en plichten niet meer van toepassing:
- De gezinswoning is niet meer beschermd.
- Jullie moeten niet meer bijdragen in de kosten van het huishouden.
- De schulden die één van jullie aangaat, zijn alleen voor die persoon. De andere moet daar niet aan mee betalen.
- …
Wanneer jullie uit mekaar gaan, zullen jullie tot een regeling moeten komen over de goederen die jullie samen hebben aangekocht:
- ofwel koopt de ene het deel van de andere over;
- ofwel verkopen jullie samen het goed en verdelen jullie de opbrengst.
Om jullie te helpen tot een regeling te komen, kan je beroep doen op een familiaal bemiddelaar (contactgegevens vind je hier). Lukt dat niet, dan kan je het probleem voorleggen aan de rechtbank van eerste aanleg. Het is aangeraden daarvoor een advocaat te contacteren.
Bij wettelijke samenwoning is het mogelijk om aan de familierechtbank voorlopige maatregelen te vragen. Die regelen de rechten en plichten verbonden aan het wettelijk samenwonen, zoals:
- wie voorlopig in de gezinswoning mag blijven. Als je slachtoffer bent van huiselijk geweld, kan je aan de rechter vragen dat hij jou de toestemming geeft om in de gezinswoning te blijven. Je moet dat expliciet aan de familierechtbank vragen;
- wat er gebeurt met de hypothecaire lening en andere schulden;
- …
Je vindt meer info:
De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.
Om toegang te krijgen: