Uit mekaar gaan heeft geen gevolgen voor je rechten en plichten ten aanzien van je kinderen.

Als beide ouders niet meer samenwonen moeten er wel een aantal extra dingen geregeld worden om samen het ouderschap uit te oefenen, maar aan je statuut als ouder verandert er niets.

Het principe van gezamenlijk ouderlijk gezag blijft gelden. Dat betekent dat de beslissingen in het leven van de kinderen door de ouders samen worden genomen en dat beide ouders recht hebben op informatie over de kinderen.

Alleen een rechter kan van dat principe afwijken door bijvoorbeeld het ouderlijk gezag deels of volledig aan één ouder toe te kennen. De aanwezigheid van een stiefouder verandert niets aan dat principe: zij hebben geen ouderlijk gezag over hun stiefkinderen en kunnen dus geen grote beslissingen nemen.

Verder blijven jullie ook samen verantwoordelijk voor de daden van jullie kinderen.

Omdat samen ouder zijn wanneer je op een verschillende plaats woont, meer organisatie vraagt, is het aangeraden om een aantal afspraken over het ouderschap te maken.
Dat gaat bijvoorbeeld over de verblijfsregeling van de kinderen en over de kostenregeling (eventueel via een onderhoudsbijdrage). Als houvast zet je best die afspraken op papier en omschrijf je ze zo precies mogelijk. Daarin kan bijvoorbeeld worden afgesproken:

  • hoe jullie het verblijf van de kinderen gaan organiseren tijdens de vakantieperiodes;
  • wie voor het vervoer zorgt bij de wissel van verblijf;
  • wie welke kosten gaat betalen voor de kinderen;

Het is in het begin niet altijd duidelijk wat er allemaal op lange termijn moet geregeld worden. Het is aangewezen om de tijd te nemen om tot een akkoord te komen waar jullie je allebei in kunnen vinden. Door verschillende mogelijke situaties op voorhand te regelen, kan je latere conflicten bij de uitvoering voorkomen.

Een familiaal bemiddelaar kan jullie helpen een regeling uit te werken.
​Hier vind je de lijst van erkende bemiddelaars.

Wanneer het jullie als ouder niet lukt om tot een akkoord te komen, kan je aan de familierechter vragen om een regeling uit te spreken.

Je vindt meer informatie onder ‘Ouder-kindrelatie’.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant