Als jullie samen een woning hebben gekocht, zijn jullie samen eigenaar van de woning. Jullie hebben samen een goed 'in onverdeeldheid'.

 

Als jullie uit mekaar gaan, hebben jullie verschillende mogelijkheden. Jullie zijn niet verplicht om samen eigenaar te blijven, noch zijn jullie verplicht het goed te verkopen.

 

  • Eén van jullie koopt het deel van de andere over.

    • Je moet dan naar een notaris om de overdracht officieel vast te leggen. Jullie zullen de waarde van het deel moeten bepalen. Een notaris kan je daarbij helpen of jullie kunnen beroep doen op een schatter.
    • Jullie moeten voor de overdracht van het deel notariskosten betalen en registratierechten. De registratierechten bedragen 1% van de waarde van het hele goed.
    • Als er nog een hypothecaire lening op de woning loopt, is het belangrijk om de persoon die zijn deel verkoopt van de lening te laten schrappen. De bank moet daarmee akkoord gaan. Omdat de zekerheid van de bank vermindert (1 schuldenaar in plaats van 2) kan het zijn dat er een extra zekerheid zoals een borg gevraagd wordt. Dat zal afhangen van jullie financiële mogelijkheden.
  • Ook als jullie uit mekaar gaan, kunnen jullie ervoor kiezen om samen eigenaar te blijven. Het is daarbij belangrijk om goede afspraken te maken over de rechten en plichten verbonden aan het eigenaar zijn.
  • Jullie kunnen de woning verkopen.

    • Dat kan een verkoop uit de hand zijn, via een immobiliënkantoor of een openbare verkoop.
    • De verkoop moet altijd via een notaris verlopen. Jullie moeten de vraagprijs van het goed bepalen. Een notaris kan je daarbij helpen of jullie kunnen beroep doen op een schatter.
    • De opbrengst van de verkoop wordt in de eerste plaats gebruikt om de openstaande lening te betalen. Wat overblijft, wordt verdeeld over jullie. Als één van jullie bij de aankoop meer geld heeft ingebracht, dan zal die een terugbetaling kunnen vragen.

 

Als jullie niet overeenkomen over wat er met de woning moet gebeuren, kunnen jullie aan de rechtbank van eerste aanleg vragen om het goed in onverdeeldheid tussen jullie te verdelen. Dat heet ‘uit onverdeeldheid treden’. De rechter zal de opdracht geven het goed te verkopen en de opbrengst wordt over jullie verdeeld.

Het is een lange en dure procedure. Probeer voor zover mogelijk eerst tot een akkoord te komen om onnodige kosten te vermijden.

 

Een familiaal bemiddelaar, een notaris of een advocaat kan jullie helpen het gesprek aan te gaan en tot een evenwichtig akkoord te komen.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant