Als er in de Europese Unie een massale toestroom is van personen die hun thuis hebben moeten verlaten door een natuurramp of een oorlog, dan kunnen de Lidstaten afspreken om aan die personen tijdelijke bescherming te geven. De bedoeling is dat de inspanningen om tijdelijke bescherming te geven evenwichtig verdeeld is tussen de Lidstaten.

De tijdelijke bescherming houdt in dat je via een soepele en snelle procedure een tijdelijke verblijfskaart kan krijgen.
Je hebt ook recht op steun, zoals:

  • huisvesting; 
  • ziekteverzekering; 
  • hulp van het OCMW; 
  • toegang tot de arbeidsmarkt; 
  • enz. 

De Lidstaten van de Europese Unie hebben afgesproken om tijdelijke bescherming te geven aan personen die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld in Oekraïne. De tijdelijke bescherming gold oorspronkelijk tot 4 maart 2023, maar is verlengd tot 4 maart 2024.

Op de volgende websites vind je meer info over het verblijfsstatuut, over de rechten van Oekraïners en hun gastgezinnen (ook in het Oekraïens): 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant