Hoe verloopt de procedure voor tijdelijke bescherming (voor Oekraïners)?

Voor je verder leest

Als er in de Europese Unie een massale toestroom is van personen die hun thuis hebben moeten verlaten door een natuurramp of een oorlog, dan kunnen de Lidstaten afspreken om aan die personen tijdelijke bescherming te geven.
De Lidstaten van de Europese Unie hebben op 4 maart 2022 afgesproken om tijdelijke bescherming te geven aan personen die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld in Oekraïne

Je vraagt tijdelijke bescherming niet aan vanuit Oekraïne, maar pas na je aankomst in België.  

Als Oekraïner met een biometrisch paspoort heb je geen visum nodig om naar België te komen. Heb je geen biometrisch paspoort, dan kan je op een soepele manier een visum aanvragen.  
Je vindt meer info op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

Eens je in België bent en je wilt tijdelijke bescherming vragen, dan maak je een afspraak bij het registratiecentrum van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in Brussel.  
Op de dag van de afspraak leg je de documenten voor die aantonen dat je voldoet aan de voorwaarden, zoals:  

  • een identiteitsdocument waarmee je aantoont dat je Oekraïner bent, zoals een paspoort, een identiteitskaart, enz. 
  • een geboorteakte of huwelijksakte waarmee je aantoont dat je familielid bent van een Oekraïner; 
  • enz. 

Je vindt meer info in de fiche ‘Wat zijn de voorwaarden voor tijdelijke bescherming (voor Oekraïners?

Als je aan de voorwaarden voldoet, dan krijg je in het registratiecentrum van de DVZ een ‘attest tijdelijke bescherming’.  

Als de DVZ je documenten nog verder wil onderzoeken, dan krijg je een ‘bewijs van registratie’. Als je aanvraag daarna wordt goedgekeurd krijg je een ‘attest tijdelijke bescherming’. 

Met het ‘attest tijdelijke bescherming’ kan je in de gemeente waar je woont een A-kaart aanvragen. Die krijg je niet onmiddellijk, omdat de wijkagent eerst een woonstcontrole doet. In afwachting van de afgifte van je A-kaart krijg je een document ‘bijlage 15’ waarmee je legaal verblijft.

Je A-kaart is geldig tot 4 maart 2023. Als tegen dan de situatie in Oekraïne nog niet is verbeterd, dan kan de kaart 2 keer met 6 maanden worden verlengd.  

Je vindt een voorbeeld van de verschillende attesten en documenten in het tabblad ‘documenten’. 

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home