Ja.
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) kan beslissen je verblijfskaart af te nemen.  Die beslissing kan worden genomen tijdens de eerste 5 jaar dat je je verblijfskaart hebt.

Er zijn uitzonderingssituaties waarin je je kaart mag houden, ook als je alleen bent gaan wonen.

Als je bang bent dat je kaart kan worden ingetrokken, neem je best contact op met een advocaat of een hulpverlener om je dossier zo goed mogelijk voor te bereiden en het risico op een intrekking te beperken.
De DVZ is strenger als je gezinshereniging deed met een vreemdelingen van buiten de Europese Unie dan als je gezinshereniging deed met een Belg of een Unieburger.

  1. Je kreeg gezinshereniging met een Belg of een Unieburger: je hebt een F-kaart.

    De verblijfskaart die je krijgt door je huwelijk of door samenwonen met een Belg of Unieburger is 5 jaar geldig.
    De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) kan je kaart intrekken als:

  • jullie jullie relatie beëindigen: jullie gaan scheiden, apart wonen, het wettelijke samenwonen beëindigen ...
    Opgelet! Soms woont een koppel apart om praktische redenen (bijvoorbeeld voor het werk). Als er nog een gezinsband bestaat, dan moet de Dienst Vreemdelingenzaken daar rekening mee houden;
  • jullie huwelijk wordt vernietigd (als het om een schijnhuwelijk gaat);
  • je echtgenoot of  partner sterft of niet langer in België woont.

Je verblijfskaart wordt niet automatisch afgenomen.
De DVZ onderzoekt eerst je persoonlijke situatie voordat hij beslist om je kaart af te nemen.  De DVZ moet rekening houden met elementen zoals je leeftijd, hoe lang je al in België woont, of je werkt, of je de taal spreekt, enz.

Er zijn ook situaties waarin de DVZ je kaart niet mag afnemen:

  • als jullie huwelijk of samenwonen langer dan 3 jaar heeft geduurd en jullie meer dan 1 jaar hebben samengewoond in België;
  • als jij en je partner of echtgenoot apart zijn gaan wonen en jullie kind bij je inwoont of als je ervoor zorgt.  Het kind moet in België wonen en naar school gaan.
  • als je een omgangsrecht het met je minderjarig kind hebt en de rechter beslist heeft dat het kind bij de ouder woont die in België woont.
  • als je je in een schrijnende situatie bevindt: bijvoorbeeld als je het slachtoffer bent van huiselijk geweld.
    Volgens de wet moet je dan ook bewijzen dat je werkt en voldoende inkomsten hebt en dat je een ziektekostenverzekering hebt. 
    Het Grondwettelijk Hof heeft op 7 februari 2019 beslist dat echtgnoten of partners van Belgen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld  hun inkomsten niet moeten bewijzen

Als je gezinshereniging kreeg met je ouders of grootouders, wordt het samenwonen minder streng beoordeeld en controleert de DVZ of er sprake is van een gezinsband.

Na 5 jaar in België kan je een F+-kaart vragen als je nog steeds aan de voorwaarden voldoet. Als je de F+-kaart krijgt en je dan alleen gaat wonen, mag de DVZ je verblijfskaart niet meer afnemen om die reden.
 

  1. Je kreeg gezinshereniging met een vreemdeling die wettig in België verblijft: je hebt een A-kaart.

Tijdens de eerste 5 jaar krijg je telkens een verblijfskaart van 1 jaar. Ieder jaar onderzoekt de DVZ of je nog aan de voorwaarden voor je verblijf voldoet, om te beslissen of de kaart wordt verlengd.  

De DVZ kan je verblijfskaart intrekken of niet meer verlengen als :

De DVZ mag de kaart niet intrekken als je tijdens het huwelijk of het samenwonen het slachtoffer bent geworden van huishoudelijk geweld.

Voor de DVZ beslist om je kaart af te nemen of niet meer te verlengen, onderzoekt hij: je gezinsbanden, hoe lang je al in België verblijft, je socio-culturele band met België, de banden met je land van herkomst, …

 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant