Als er niets in de huurovereenkomst staat:

Je kan vrienden onderdak bieden wanneer je wilt. Je hebt het recht om je woning te gebruiken zoals jij het wilt. Je moet natuurlijk wel rekening houden met je verplichtingen tegenover anderen, bijvoorbeeld je huisgenoten.

Als de huurovereenkomst je beperkt om onderdak te bieden aan vrienden:

Onderdak bieden aan vrienden kan beperkt worden door de verhuurder. Bijvoorbeeld als de verhuurder in hetzelfde gebouw woont als jij.

De beperkingen mogen niet overdreven zijn. Een algemeen verbod is bijvoorbeeld overdreven, want het zou je vrijheid te veel begrenzen.

Als jullie het oneens zijn over zo’n beperking, dan kan de vrederechter erover oordelen.

Het is belangrijk om ‘onderdak bieden’ te onderscheiden van onderhuur.

Onderdak bieden is in principe gratis. Onderhuur is iemand de gehuurde woning laten gebruiken, in ruil voor de betaling van huur. 

De verhuurder heeft het recht om onderhuur te verbieden. Moest je dat als huurder dan toch doen, bega je een fout. De verhuurder kan de vrederechter in dat geval vragen:

  • om de onderhuurder uit de woning te zetten;
  • om de kosten en interesten te laten betalen;
  • om de huurovereenkomst stop te zetten, omwille van een fout. 
 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons
Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Deze fiche werd geschreven met de financiële steun van de Vlaamse overheid.

Misschien vindt u deze fiches ook interessant