Je hebt recht op een schriftelijke huurovereenkomst.

Sinds 15 juni 2007 is het in principe verplicht om een schriftelijke huurovereenkomst te hebben voor de huur van een hoofdverblijf. Jij en de verhuurder moeten het document ondertekenen.

Dat is nodig voor de verplichte registratie van de huurovereenkomst.
Je vindt meer informatie in de fiche 'Is een schriftelijke huurovereenkomst verplicht?'.

Als de huur enkel mondeling is afgesproken, zonder schriftelijk document, dan is er een mondelinge huurovereenkomst. Dan kunnen zowel jij als de verhuurder eisen dat er een schriftelijke overeenkomst wordt opgemaakt. Je kan dat officieel aan de verhuurder vragen via een aangetekende brief of een brief van de gerechtsdeurwaarder. Zo ben je zeker dat de andere je vraag heeft ontvangen.
Je vindt een modelbrief om aan de verhuurder te vragen om een huurovereenkomst op te stellen onder 'Documenten' bovenaan.​

Als er binnen 8 dagen nog geen schriftelijk document is opgemaakt, dan kan de rechter het verplichten.

Als de verhuurder de huurovereenkomst niet binnen de 2 maanden heeft geregistreerd, dan kan de huurder de huurovereenkomst beëindigen zonder opzegtermijn of opzegvergoeding.
Je vindt meer informatie in de fiche 'Kan je je huurovereenkomst beëindigen zonder opzegtermijn of -vergoeding als ze niet geregistreerd is?

 

Opgelet! Vóór 15 juni 2007 waren mondelinge huurovereenkomsten gewoon toegelaten. De regels van de huur van een hoofdverblijfplaats gelden indien je een mondelinge overeenkomst hebt met de verhuurder van vóór 15 juni 2007.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons
Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Deze fiche werd geschreven met de financiële steun van de Vlaamse overheid.

Misschien vindt u deze fiches ook interessant