Ongeacht de situatie waarin de ouders zich als (ex-)partners bevinden, ze blijven beide ouders van het kind.

De rechter houdt in principe geen rekening met wat er zich tussen de ex-partners afspeelt of afgespeeld heeft om de regeling rond de kinderen te bepalen.

De ouders en de rechter moeten streven naar een gelijk gedeeld verblijf waarbij broers en zussen niet van elkaar worden gescheiden. 

Een belangrijke beperking daarop is het belang van het kind. Wanneer de problemen tussen de ouders gevolgen hebben voor de kinderen, kan er rekening mee worden gehouden bij het uitwerken van de verblijfsregeling, bijvoorbeeld geweld tussen de ouders met risico voor de kinderen, dreigen met het opsluiten van de kinderen, …. Hoog oplopende conflicten tussen de ouders hebben ook negatieve gevolgen voor het welzijn van het kind. Afhankelijk van de mate van het conflict, kunnen er in de praktijk dus wel gevolgen aan verbonden worden.

Broers en zussen die gescheiden van elkaar leven hebben het recht om persoonlijk contact met elkaar te onderhouden.  Dat geldt ook voor halfbroers en halfzussen, stiefbroers en -zussen, enz. De ouders mogen dat niet verhinderen, behalve als dat in strijd is met het belang van het kind.

 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant