Een assisenproces heeft een vaste volgorde.

Op voorhand vraagt de voorzitter aan de beschuldigde of hij al een advocaat heeft. Als dat niet het geval is, krijgt hij automatisch een advocaat toegewezen.

  1. Nog voor het proces begint, wordt de jury door loting samengesteld. Die loting kan 4 tot 6 uren duren.
    Meer informatie vind je onder de vraag ‘Wie zit er in de jury?’.
     
  2. Bij de start van het proces leest het parket de akte van inbeschuldigingstelling voor. Dat is een tekst waarin staat wie de beschuldigde is en wat de feiten zijn waarvan hij beschuldigd wordt.
     
  3. De advocaat van de beschuldigde reageert op wat het parket net heeft gezegd. Dat is de akte van verdediging.
     
  4. De voorzitter verhoort de beschuldigde.
     
  5. De griffier leest de lijst voor met de namen van de getuigen en vraagt hen om in de aparte kamer voor getuigen te gaan zitten.
     
  6. De lijst met de burgerlijke partijen wordt voorgelezen. Indien er slachtoffers zijn die nog niet officieel burgerlijke partij in het proces zijn, kunnen zij zich nu nog burgerlijke partij stellen.
     
  7. De voorzitter ondervraagt de getuigen. Hij bepaalt de volgorde waarin de getuigen ondervraagd worden en stelt de vragen.
    Meer informatie vind je onder ‘Je wordt als getuige opgeroepen voor een assisenproces, wat nu? ’.
     
  8. Na alle ondervragingen vraagt het parket officieel om de strafwet toe te passen en een bepaalde straf aan de beschuldigde op te leggen. Dat heet de vordering van het parket.
     
  9. De burgerlijke partijen krijgen het woord.
     
  10. De beschuldigde kan nog een laatste woord zeggen om zich te verdedigen. Eventueel wil het parket daarna nog iets zeggen, waarna terug de burgerlijke partij en (de advocaat van) de beschuldigde de kans krijgen om te antwoorden.
     
  11. De voorzitter stelt de schuldvraag aan de jury: “Is de beschuldigde schuldig aan die bepaalde misdaad?”, “Heeft de beschuldigde de misdaad gepleegd met voorbedachten rade?”, … Het zijn vragen die de jury met ja of neen zal moeten beantwoorden.
    De voorzitter herinnert de jury nog eens aan de eed die ze hebben afgelegd en aan de regels die ze moeten naleven.
     
  12. De jury trekt zich samen met het hof terug in een aparte kamer om over de gestelde vragen te overleggen. Dat overleg is strikt geheim. De juryleden mogen de kamer niet verlaten en anderen mogen niet aansluiten.
    Na de discussie stemmen ze over de schuld via een stembriefje. Ook de stemming is geheim. Elk jurylid moet op het briefje het woord ‘ja’ of ‘neen’ schrappen en het briefje daarna in een bus steken. De voorzitter van het hof overloopt de antwoorden. Na de stemming worden de briefjes vernietigd. Wanneer een stem ongeldig is, wordt die stem meegeteld in het voordeel van de beschuldigde.
    Om iemand schuldig te verklaren moeten er minstens 8 van de 12 juryleden schuldig stemmen. Als de helft van de jury (6 personen) of meer zeggen dat hij onschuldig is, wordt hij onschuldig verklaard.
    Als 7 mensen de beschuldigde schuldig vinden en 5 mensen onschuldig, dan moet het hof (dus de voorzitter en de 2 andere rechters) stemmen. Als de meerderheid van het hof hem niet schuldig vindt, wordt hij vrijgesproken.

Aantal stemmen schuldig

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Aantal stemmen onschuldig

12

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

0

Resultaat

ONSCHULDIG

Het hof moet stemmen

SCHULDIG

 

  1. Daarna moeten ze de redenen van hun beslissing noteren, de argumenten waarop ze zich gebaseerd hebben. Terug in de zaal leest de voorzitter het arrest voor met daarin de beslissing van de jury en de motivering. Dat is de uitspraak.
     
  2. Als de beschuldigde schuldig is verklaard, dan trekt de jury zich opnieuw terug om samen met het hof te overleggen over de straf. Ze beslissen over de straf met meerderheid van stemmen en ook hier worden opnieuw de redenen neergeschreven. De beslissing wordt voorgelezen in aanwezigheid van de beschuldigde en het publiek in de zaal. De voorzitter informeert de veroordeelde over de mogelijkheid om in Cassatie te gaan.
     
  3. Na de uitspraak over de schuld en de straf, beslist het hof over de schadevergoeding aan de slachtoffers. Dat kan dezelfde dag gebeuren of later. De jury is daar niet meer bij betrokken.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant