Voor je verder leest

Als je het familielid van een Belg bent, zijn deze regels niet automatisch op jou van toepassing.

Voor familieleden van Belgen gelden andere en strengere regels.

Als je als Belg met je gezin in een ander land van de Europese Unie hebt gewoond en je daarna met je gezin naar België komt wonen, dan gelden voor hen de soepele regels voor gezinshereniging met een Unieburger.

Ja. Sommige familieleden hebben recht op gezinshereniging met een Unieburger.  

Koppels 

  • Je bent de echtgenoot of de gelijkgestelde partner en komt met de Unieburger samenwonen. De gelijkgestelde partner is de partner met wie je een geregistreerd partnerschap hebt gesloten. Het geregistreerd partnerschap is gelijkwaardig is aan het huwelijk. Het verschilt van een verklaring van wettelijk samenwonen.

     
  • Je bent de wettelijke partner: dat is de partner met wie je een duurzame en stabiele relatie hebt. Jullie hebben op de gemeente een verklaring van wettelijk samenwonen afgelegd, die geregistreerd is in het rijksregister. 

    Hoe bewijs je dat je een duurzame en stabiele relatie hebt?

    • Jullie wonen al meer dan 1 jaar samen;

      of
    • jullie kennen elkaar al meer dan 2 jaar en jullie hebben regelmatig contact per telefoon, mail, … Tijdens de voorbije 2 jaar hebben jullie elkaar minstens 3 keer gezien en hebben jullie minstens 45 dagen samen doorgebracht;

      of
    • jullie hebben samen een kind.

      Andere voorwaarden:

      • Jullie gaan in België samenwonen.
      • Jullie zijn beiden ongehuwd.
      • Jullie zijn beiden ouder dan 21 jaar of 18 jaar als jullie vroeger al 1 jaar hebben samengewoond in het buitenland.

Strikt genomen hoeft er geen amoureuze relatie te zijn. Jullie moeten de wil hebben om samen een gezin te vormen.



Opgelet! Je kan geen gezinshereniging vragen als:

  • jullie volgens de wet niet met elkaar mogen huwen, bijvoorbeeld als jullie broer en zus zijn en niet met elkaar mogen huwen;
  • jullie huwelijk, of het vorig huwelijk van 1 van jullie (met een andere partner), werd geweigerd door de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Je vindt meer informatie in de rubriek: ‘Kan je huwelijk geweigerd worden?’

  • Je bent de feitelijke partner: je hebt een duurzame relatie met een Unieburger, maar jullie zijn niet gehuwd of wettelijk samenwonend. Je kan ook gezinshereniging vragen als je wel gehuwd of samenwonend bent, maar niet aan de andere voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld: je woont wettelijk samen maar je bent nog geen 21 jaar.

Kinderen, stiefkinderen en kleinkinderen

Je bent het kind of kleinkind van een Unieburger. Je komt ook in aanmerking als je het stief(klein)kind bent van een Unieburger en je bij hem/haar komt wonen.

Een schoonkind kan geen gezinshereniging krijgen.



Je bent jonger dan 21 jaar of je bent ten laste van het Europees familielid.

Als je minderjarig bent, kan de DVZ bijkomend nog vragen of je vroeger al bij je ouder verbleef, of je ouder het recht van bewaring en/of het ouderlijk gezag uitoefent. Die bijkomende voorwaarde hangt van het statuut van je ouder (werknemer, student, enz.).

Als er een gedeeld ouderlijke gezag is, moeten de andere of beide ouders toestemmen met je verhuis naar België.

Ouders, stiefouders en grootouders

Je bent de ouder of grootouder van een Unieburger. Je komt ook in aanmerking als je de stief- of schoonouder bent van een Unieburger.

  • Je kind is meerderjarig: je moet bewijzen dat je ten laste bent van je familielid bij wie je komt wonen.
  • Je kind is minderjarig: je moet bewijzen dat je instaat voor de dagdagelijks zorg- en opvoedingstaken. Zonder jouw zorg en opvoeding kan je kind niet in België kan verblijven. De DVZ vraagt dat je het ouderlijk gezag en het recht van bewaring hebt over je kind, maar daarrond bestaat discussie. Je moet voldoende inkomsten hebben zodat jullie niet ten laste vallen van de sociale bijstand.

     

Andere familieleden

  • In het land van herkomst ben je ten laste en/of maak je deel uit van het gezin van de Unieburger. Alle familielieden komen in aanmerking. Je kan dus bijvoorbeeld gezinshereniging vragen met je broer, neef, achterneef, …
  • Je hebt door ernstige gezondheidsredenen de persoonlijk verzorging van de Unieburger nodig.  Alle familieleden komen in aanmerking.

Opgelet! Voor de andere familieleden zijn er aparte en strengere regels (bijvoorbeeld om in beroep te gaan of om te kunnen werken tijdens de aanvraagprocedure …).

 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant