Sommige familieleden hebben recht op gezinshereniging met een derdelander die een een beperkt verblijf heeft in België.
Bijvoorbeeld:

  • een student;
  • een persoon die als vluchteling is erkend (tijdens de eerste 5 jaar van zijn verblijf);
  • een derdelander die medisch geregulariseerd is (tijdens de eerste 5 jaar van zijn verblijf);
  • enz.

Je vindt meer info rond de beperkte verblijfskaart in de fiche: A-kaart: voor welk verblijf?

Koppels

  • Je bent de echtgenoot of de gelijkgestelde partner en komt met hem/haar samenwonen. De gelijkgestelde partner is de partner met wie je een geregistreerd partnerschap hebt afgesloten. Het geregistreerd partnerschap is gelijkwaardig is aan het huwelijk. Het verschilt van de verklaring van wettelijke samenwoonst.
    Jullie zijn allebei ouder dan 21 jaar, of 18 jaar als jullie al gehuwd waren voor je echtgenoot naar België is komen wonen.
     
  • Je bent de wettelijke partner: dat is de partner met wie je een duurzame en stabiele relatie hebt en jullie gaan bij je aankomst in België op de gemeente een verklaring van wettelijk samenwonen afleggen.
    • Jullie wonen al meer dan 1 jaar samen;
      of
    • jullie kennen elkaar al meer dan 2 jaar en jullie hebben regelmatig contact per telefoon, mail, … Tijdens de voorbije 2 jaar hebben jullie elkaar minstens 3 keer gezien en hebben jullie minstens 45 dagen samen doorgebracht;
      of
    • jullie hebben samen een kind.

      Hoe bewijs je dat je een duurzame en stabiele relatie hebt?

      • Jullie gaan in België samenwonen.
      • Jullie zijn beiden ongehuwd.
        Jullie zijn beiden ouder dan 21 jaar of 18 jaar als jullie vroeger al 1 jaar hebben samengewoond in het buitenland.

Je kan geen gezinshereniging vragen als:

  • er jullie volgens de wet niet met elkaar mogen huwen, bijvoorbeeld als jullie broer en zus zijn en niet met elkaar mogen huwen;
  • jullie huwelijk, of het vorig huwelijk van 1 van jullie (met een andere partner) werd geweigerd door de ambtenaar van de burgerlijke stand.
    Je vindt meer informatie op de fiches: ‘Kan je huwelijk geweigerd worden?’
  • Je feitelijke partner : enkel als de persoon die al in Belgiê verblijft tijdelijke bescherming kreeg (Oekraïne).
     

Kinderen
 

  • Je bent het kind of het stiefkind van een vreemdeling die in België woont met een tijdelijke verblijfskaart. Je kan gezinshereniging aanvragen met je eigen ouder of met je stiefouder (de nieuwe partner of echtgenoot van je vader of moeder). Je bent jonger dan 18 jaar en je bent ongehuwd. Je komt met je (stief)ouder samenwonen. De DVZ kan je bijkomend nog vragen of je vroeger al bij je ouder verbleef, of je ouder het recht van bewaring en/of het ouderlijk gezag uitoefent. Die bijkomende voorwaarde hangt van het statuut van je ouder (arbeidsmigrant, tijdelijk beschermde, vluchteling enzovoort). Als er een gedeeld ouderlijk gezag is, moet je andere ouder toestemmen met je verhuis naar België.
     
  • Je bent het kind of stiefkind van een vreemdeling die in België woont met een tijdelijke verblijfskaart en je bent ouder dan 18 jaar.  Je kan gezinshereniging krijgen:
    • als je gehandicapt bent en je door je handicap niet in staat om voor jezelf te zorgen;
      of
    • je (stief)ouder kreeg internationale bescherming en deed zijn/haar aanvraag tot je nog jonger was dan 18 jaar. Je ouder is erkend als vluchteling, kreeg subsidiaire bescherming of is als staatloze erkend door de Dienst Vreemdelingenzaken.
      In beide situaties ben je ongehuwd.

Ouders

Je bent de ouder van een minderjarige vreemdeling, die een verblijfskaart kreeg op grond van internationale bescherming:

  • je kind is erkend als die als vluchteling of als subsidiaire beschermde. Je kan ook nog gezinshereniging vragen als je kind in de loop of kort na zijn procedure meerderjarig is geworden. Opgelet! Dat kan alleen als je kind alleen naar België is gekomen (als niet-begleide minderjarige vreemdeling) en je de aanvraag gezinshereniging doet binnen de 3 maanden na het bekomen van de internationale bescherming. Die termijn van 3 maanden kan worden verlengd tot 1 jaar, als je de vertraging niet aan jou te wijten is. Je kind is ongehuwd en jullie gaan samenwonen. Over de verplichting om samen te wonen is er discussie.
  • je kind kreeg tijdelijke bescherming (Oekraîne).
     

Andere familieleden

Enkel als je een ander naast familielid bent van een persoon die tijdelijke bescherming kreeg (Oekraïne) en jullie in Oekraine samenwoonden voor 24 februari 2022.

 

Opgelet! Naast de familieband zijn er nog bijkomende voorwaarden voor gezinshereniging.
Je vindt meer info via de simulator gezinshereniging  op de website van het Agentschap Integratie en Inburgering.

 

 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant