Wat verstaat het OCMW onder ‘de ononderbroken duur van de studies’ ?

Er is een onderbreking in je studies wanneer je:

  • stopt met je studies om iets anders te gaan doen (werk zoeken, werken, reizen, enz.)
  • en dan na een korte of lange periode je studies weer herneemt.

Ofwel meld je zelf aan het OCMW dat je je studies onderbroken hebt, ofwel leidt het OCMW het af uit de objectieve omstandigheden (bijvoorbeeld wanneer je je inschrijft als werkzoekende).

Je studies worden niet onderbroken wanneer je:

  • verandert van richting;
  • verandert van school;
  • van het middelbaar overgaat naar hogere studies;
  • je tijdelijk je studies niet kan verderzetten omwille van gezondheidsredenen, op voorwaarde dat je ingeschreven blijft voor het lopende studiejaar.

In al die gevallen blijft het bevoegde OCMW dat van de gemeente waar je officieel ingeschreven was op het moment van je eerste aanvraag tot hulp.

Opgelet: het OCMW moet niet effectief hulp hebben verleend om bevoegd te blijven voor de hele duur van de studies. Het volstaat dat je een aanvraag bij het OCMW hebt gedaan terwijl je student was. Het maakt niet uit of het OCMW je de hulp heeft toegekend of geweigerd.

In de praktijk gebeurt het wel eens dat je bij het eerste OCMW hulp vroeg maar ie niet hebt gekregen en je later bij een ander OCMW hulp vraagt, dat tweede OCMW tussenkomt. Dat kan gebeuren als je ondertussen een nieuw officieel adres hebt en het tweede OCMW niet op de hoogte is van de eerste vraag.
Meer informatie vind je op de website van POD maatschappelijke integratie - Bevoegdheidsconfliten.

 

x

De inhoud die volgt is voorbehouden voor de abonnees van Helder Recht. Voor een volledig, geactualiseerd en helder antwoord, meld u aan of vraag uw toegangscode aan

Al aangesloten?

Nog niet aangesloten?

Krijg het volledige antwoord in 2 klikken.

Home