Het OCMW kan je situatie herzien en je vragen om het leefloon dat je hebt ontvangen, terug te betalen:

  • wanneer de omstandigheden die een invloed hebben op je recht zijn veranderd (bijvoorbeeld je was alleenstaand en gaat samenwonen of je ontvangt bepaalde inkomsten);
  • wanneer de regelgeving verandert;
  • wanneer het OCMW zich vergist heeft (bijvoorbeeld een foutieve toepassing van de wet of een telfout);
  • wanneer je bepaalde informatie hebt verzwegen of onjuiste verklaringen hebt afgelegd.

Je bent verplicht om elke verandering die een gevolg kan hebben op je recht op een leefloon of op het bedrag ervan, onmiddellijk te melden. Doe je dat niet, dan kan het OCMW je vragen om het ontvangen leefloon terug te betalen.

Het OCMW onderzoekt zelf ook op regelmatige tijdstippen (minstens 1 keer per jaar) of je nog aan de voorwaarden voor een recht op leefloon voldoet.

Als het OCMW zelf een fout heeft gemaakt, kan het kiezen of het het leefloon terugvordert of niet. Het OCMW is dus niet verplicht om de terugbetaling te vragen. 

Het OCMW kan ook vragen om het leefloon terug te betalen wanneer je inkomsten ontvangt op grond van een recht dat je ook al had tijdens de periode dat je leefloon gekregen hebt.
Bijvoorbeeld: je ontvangt een werkloosheidsuitkering, ook voor het verleden, en je hebt een leefloon ontvangen voor diezelfde periode. Je moet het leefloon of een deel ervan terugbetalen. Het OCMW maakt opnieuw de berekening en telt nu de inkomsten mee waarmee het rekening zou gehouden hebben. Als je werkloosheidsuitkering lager is dan het leefloon, dan moet je niet het volledige bedrag terugbetalen. Het OCMW herberekent het aanvullend leefloon waarop je recht had. Enkel wat daarboven zit, moet je terugbetalen.

De terugbetaling aan het OCMW kan op verschillende manieren gebeuren:

  • Je betaalt het bedrag rechtstreeks aan het OCMW. Dat kan in 1 of in meerdere keren gebeuren (met een afbetalingsplan);
  • Het OCMW vraagt de terugbetaling rechtstreeks aan de instelling die in principe aan jou moet uitbetalen.
    Bijvoorbeeld: het OCMW vraagt de uitbetaling van je werkloosheidsuitkering rechtstreeks aan de uitbetalingsinstelling (de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen of de vakbond), zonder dat jij daarin tussenkomt.
  • het OCMW houdt 10% in van je leefloon. Je ontvangt dan slechts 90% van je leefloon, tot op het ogenblik dat de het OCMW volledig is terugbetaald. Daarna krijg je weer 100% van je leefloon.

 

 

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant