Dat hangt af van de datum waarop je de overeenkomst kan beëindigen.

 1. Als het gaat om een beëindiging op een precieze datum: de opzegtermijn begint te lopen vanaf de ontvangst van de opzeg door de verhuurder.

  Dat is het geval wanneer je de overeenkomst wil beëindigen op de einddatum van de huurovereenkomst. Als de huurder wil vermijden dat de huurovereenkomst wordt verlengd, moet hij minstens 3 maanden voor de vervaldag een opzegging doen.

Voorbeeld:

 • Huurovereenkomst aangegaan op 15 augustus 2019 voor 9 jaar als huurder, als je de huur wil opzeggen op 15 augustus 2028 dan moet je opzegbrief toekomen bij de verhuurder enkele dagen vóór 15 mei 2028.
 1. Als je de datum van de beëindiging vrij kan kiezen: de opzegtermijn begint te lopen op de 1ste dag van de maand na de ontvangst.  

Voorbeeld:

 • Huurovereenkomst aangegaan op 1 augustus 2019

  voor 9 jaar

  als huurder.


  Je mag je huurovereenkomst op elk moment opzeggen, op voorwaarde dat je de opzegtermijn en opzegvergoeding respecteert. Als je je opzegbrief stuurt op 15 augustus 2025, dan ontvangt de verhuurder die enkele dagen later. De opzegtermijn van 3 maanden begint te lopen op de 1ste dag van de maand erna, namelijk 1 september 2025, en loopt af op 1 december 2025.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons
Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Deze fiche werd geschreven met de financiële steun van de Vlaamse overheid.

Misschien vindt u deze fiches ook interessant