Voor je verder leest

De regels kunnen verschillen per onderneming en per sector. Een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) op sectoraal of bedrijfsniveau kan specifieke regels opleggen. In deze fiche lees je enkel de algemene regels, die van toepassing zijn als er geen voordeligere arbeidsovereenkomst geldt.

Het hangt ervan af welk transportmiddel je gebruikt om naar je werk te gaan.

 

  1. Als je met het openbaar vervoer naar je werk gaat, dan moet je werkgever minstens een deel van je vervoerskosten terugbetalen. Dat heet de verplichte werkgeversbijdrage in je verplaatsingskosten voor openbaar vervoer.

Hoeveel je werkgever minstens moet bijdragen, is vastgelegd in een CAO.
 

  • Als je alleen de trein neemt, dan zijn er 2 opties:
     

    • Ofwel koop je zelf je vervoersbiljet en moet je werkgever minstens 75% terugbetalen.
       
    • Ofwel is je werkgever aangesloten bij het derdebetalerssyteem. Dan hoef je als werknemer zelf niets te betalen. Je werkgever betaalt dan minstens 80% van je treinabonnement rechtstreeks aan de openbare vervoersmaatschappij. De Staat betaalt de andere 20%.

Die regels gelden ongeacht de afstand die je moet afleggen met de trein.
 

  • Als je meer dan 5 kilometer aflegt met de bus, tram of metro, dan betaalt je werkgever:

    • minstens 71,8% van je vervoersbiljet, maar beperkt tot een maximumbedrag, als de prijs vast is;
    • minstens 75% van je vervoersbiljet, als de prijs afhangt van de afstand die je aflegt.
       
  • Als je meer dan 5 kilometer aflegt met verschillende openbare vervoersmiddelen, dan is het bedrag dat je werkgever moet terugbetalen afhankelijk van of je een gecombineerd abonnement kan nemen.

 

  1. Als je met de fiets naar je werk gaat, dan heb je recht op een fietsvergoeding als dat voorzien is in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) of in het arbeidsreglement.

Meestal is dat 0,15 euro per kilometer, maar het kan een ander bedrag zijn

Als je fietsvergoeding lager is dan een bepaald bedrag per kilometer, dan is die vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen (voor inkomstenjaar 2020 – aanslagjaar 2021: 0,24 euro per kilometer). 

Je leest meer informatie op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën

 

  1. Als je met je (eigen) auto naar je werk gaat, dan is je werkgever in principe niet verplicht om je verplaatsingskosten terug te betalen.

Een uitzondering daarop is als een CAO (voor je sector of onderneming) of je arbeidsovereenkomst er in voorziet. In dat geval bepaalt de CAO of je werkgever een vast bedrag of een kilometerprijs moet terugbetalen.

 

  1. Als je met je bedrijfswagen naar je werk gaat, dan gelden specifieke regels.

Controleer je arbeidsovereenkomst of de ‘car policy’ bij het arbeidsreglement om te weten of en hoeveel je werkgever je moet terugbetalen.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant