Ja, je kan de gezinswoning verlaten zonder je rechten te verliezen.

 

Velen denken ten onrechte dat ze hun eigendomsrecht of huurrecht in de woning of het recht om de kinderen te zien zouden verliezen als ze zelf de gezinswoning verlaten.

 

Je woont feitelijk samen, dat betekent dat je geen statuut zoals gehuwden of wettelijk samenwonenden hebt. Er zijn geen specifieke rechten en plichten verbonden aan het samenwonen. Je doet dus niets mis door de gezinswoning te verlaten.

 

Het is aangeraden om voor je vertrek een aantal korte termijn afspraken te maken (bijvoorbeeld wie ziet de kinderen wanneer, waar ben je bereikbaar, …). Daarna kunnen jullie rustig bekijken hoe het verder loopt. Lukken die afspraken niet door hoogdringendheid (bijvoorbeeld in het belang van je veiligheid), dan mag je de kinderen meenemen, maar is het aangewezen om zo snel mogelijk voor een regeling te zorgen. Als het niet lukt om een akkoord te bereiken (eventueel met een familiaal bemiddelaar), dan kan je aan de familierechter vragen om te beslissen hoe het contact met de kinderen zal verlopen.

 

Als jullie samen huren en je mee het huurcontract ondertekende, dan maak je daarrond ook best een regeling als voorzorg. Wordt er niets geregeld, dan kan je op basis van het contract nog huur moeten betalen, ook voor de periode dat je er niet meer woont. Ook andere contracten verbonden met jullie woonst (elektriciteit, internet, water, ...) die op jouw naam staan, moet je veranderen om te zorgen dat je niet meer moet betalen.

Je vindt meer info:

De volledige inhoud van deze fiche is enkel toegankelijk voor leden van HelderRecht.

Om toegang te krijgen:

Nog geen lid?

Vraag info over onze abonnementen

Ontdek al onze diensten

Attribution - Pas d'Utilisation Commerciale - Pas de Modification 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) Click op de afbeelding om meer te weten te komen over Creative commons

Misschien vindt u deze fiches ook interessant